Zavřít reklamu

V rámci doprovodných prezentací během konference WWDC dojde často k ohlášení nebo oznámení novinek, na které nebyl během keynote čas, ale stále jde o relativně zajímavé věci. Mezi ně se dají zařadit také nové funkce v rámci Zpřístupnění, které Apple implementuje do iOS 13.

V nadcházející verzi mobilního operačního systému od Applu se objeví několik nových pomůcek určených pro uživatele s vadou zraku. Konkrétně jde o funkce, které pomohou v případě zvýšené citlivosti na pohyb (a animace), a v případě poruchy barvocitu, nebo barvosleposti.

Auto-play-video-previews-iOS-13

První z novinek bude systémový vypínač pro automatické přehrávání videa či jiného pohyblivého obsahu na displeji telefonu. To může být problém pro uživatele, kteří mají problém s vnímáním pohyblivých elementů na displeji. Podobný zákaz se v iOS nacházel už předtím, jednalo se však o možnost vypnutí automatického přehrávání a animací v rámci jednotlivých aplikací. Nově bude možné tuto volbu nastavit pro celý systém a to jak pro nativní aplikace, tak i pro aplikace od vývojářů 3. stran. V záložce animací pak přibude ještě několik dalších možností, jak upravit chování vybraných animací v rámci operačního systému.

Cross-fade-transitions-IOS-13

O něco zajímavější jsou nové možnosti nastavení pro uživatele, které trápí porucha barvocitu. V iOS bude nově nastavení, které ze systému odstraní všechny elementy uživatelského rozhraní, které pro svou diferenciaci využívají barevné podklady. Při zapnutí této možnosti by se nemělo stát, že uživatel s poruchou barvocitu/barvosleposti narazí na barevný prvek v rámci UI, který nedokáže správně identifikovat. Potenciálně problémové elementy UI budou nově označeny specifickou grafikou, kterou bez problému rozpozná i barvoslepý uživatel.

Differeniate-without-color-iOS-13

Pod toto nastavení spadá také přizpůsobení grafického zobrazení uživatelského rozhraní dle tří typů poruchy barvocitu, v závislosti na tom, jaké barvy a barevné kombinace dělají uživatelům problémy. V souvislosti s výše zmíněným jde třeba o barevné indikátory ve hrách či produktivních aplikacích, statické prvky UI v „problémových“ odstínech apod.

ios-13-accessibility

Všechny výše zmíněné novinky jsou k dispozici pro vývojáře, skrze SwiftUI. Implementace jednotlivých funkcí pro Zpřístupnění je nyní ještě snazší, než tomu bylo dříve. Vývojáři tak nebudou mít tolik práce s upravováním své aplikace pro uživatele, kteří mají specifické potřeby pro ovládání nebo v tomto případě, pro interakci s aplikací.

Kdy vyjde iOS 13

Dnes nejčtenější

.