Zavřít reklamu

Osobně mám rád, když je ve všech věcech pořádek. Ať už se to týká osobních věcí, anebo dokumentů v mém MacBooku, tak každá věc má jednoduše své místo. Když jsem ještě před dvěma lety používal operační systém Windows s prohlížečem Google Chrome, tak naprostý základ byl, abych si v prohlížeči změnil výchozí úložiště pro stažené soubory – respektive jsem si nastavil, aby se mě prohlížeč zeptal, kam chci každý soubor uložit. Po přechodu na macOS, respektive na prohlížeč Safari, jsem nekonal jinak. Složku „Stahování“ jednoduše nerespektuji a rád si vždy zvolím, kam se má stahovaný soubor uložit. Pokud i vy patříte mezi podobné uživatele, tak jste tady dnes naprosto správně, jelikož si ukážeme, jak na to.

Jak v Safari nastavit umístění stažených dat

Na vašem macOS zařízení, tzn. na Macu, anebo na MacBooku, se prvně přesuňte do aktivního okna aplikace Safari. Poté v horní liště rozklikněte tučný text Safari a z rozbalovacího menu, které se zobrazí, klikněte na možnost Předvolby… Zobrazí se nové okno s předvolbami, ve kterém se musíte přesunout do sekce Obecné. Ve spodní části okna se poté nachází položka Umístění stažených souborů společně s rozevíracím menu. Zde si poté můžete zvolit speciální složku, kam se budou soubory ukládat. Osobně však spíše preferuji možnost Zeptat se na každou položku, kdy se vás Safari před každým stahováním zeptá, kam má soubor uložit. Po nastavení můžete předvolby zavřít.

Jak už jsem říkal, tak mám rád ve věcích pořádek. Složka Stahování bývá často jak na Windowsu, tak v macOS, plná nepotřebných dat, které jen zabírají místo na disku. Hodně uživatelů si totiž data stáhnou, jednou je otevřou, a poté už se dále nestarají. Takto to může fungovat dlouhé měsíce či roky, čehož jsem byl osobně na několika zařízeních svědkem.

safari na macu

Dnes nejčtenější

.