Zavřít reklamu

Rok se s rokem sešel a my jsme se právě před malou chvílí v rámci konference WWDC 2019 dočkali představení nového operačního systému pro jablečné počítače – macOS 10.15 Catalina. Pojďme se v rámci tohoto článku podívat na to, co všechno si pro nás Apple v tomto operačním systému připravil, na co všechno se můžeme těšit, a na hlavní novinky, které přibudou.

Hned na začátku jsme se nepřekvapivě dozvěděli, že operační systém macOS má nejspokojenější uživatele na světě, což samozřejmě mohu potvrdit. Dlouhou dobu se vedly spekulace ohledně toho, jak se vlastně nový systém pro Macy bude jmenovat. Nový název byl inspirovaný vodami Kalifornie, ve kterých se dá nádherně potápět – Catalina. Když už tedy víme, jak se nový macOS 10.15 jmenuje, pojďme se podívat, co nového nabízí.

iTunes je pryč!

Když se Craigh Federighi na jevišti rozpovídal o tom, že je iTunes skvělý, a že jej uživatelé milují, ozýval se sálem spíše smích, než aplaus. I přesto, že je iTunes dle Applu opravdu skvělý, tak se rozhodl, že jej rozdělí do tří aplikací – Apple Music, Podcasty a Apple TV. Jak už názvy aplikací napovídají, tak Apple Music bude určena pro vaši hudbu, Podcasty poté pro podcasty a Apple TV pro vaše oblíbené filmy a seriály. Skvělou zprávou je, že Apple TV nově podporuje i 4K HDR. Dále jsme se dozvěděli, že když v novém macOS 10.15 připojíte k Macu například iPhone, tak se nic nestane. Menu pro synchronizaci si budete muset ručně rozkliknout.

Sidecar

Nová funkce, která dostala název Sidecar, má co do činění s externími monitory, které můžete připojit k vašemu macOS zařízení. Uživatelé k MacBooku velice rádi připojují různé externí displeje. Nyní jsme se však dočkali možnosti, na kterou čekala hromada z nás. Pokud doma máte iPad, můžete jej využít jako displej k vašemu Macu. A nejlepší na tom je, že samozřejmě bez kabelu.

Voice Control

Apple je společnost, které velmi záleží na zdraví svých zákazníků. Dokazují to jak Apple Watch, tak i fakt, že v novém operačním systému macOS přibude Voice Control. Ten bude sloužit pro jednoduché ovládání Macu hlasem, například pro uživatele, kteří mají poruchu pohybu.

Find my…

Součástí macOS 10.15 je také nová aplikace Find My. Pokud čekáte, že se bude jmenovat Find My Mac, anebo Find My Frineds, tak vás zklamu. Jedná se o zbrusu novou aplikaci, která spojuje obě tyto aplikace do jedné. Skvělé na této funkci je, že pokud váš MacBook někde necháte a vypnete jej, tak i přesto jej budete moci najít. MacBook totiž bude i při spánku ostatním zařízením v okolí zasílat Bluetooth signály. Tyto zařízení signály poté přepošlou dál, a to až k vašemu zařízení. Přenos signálu je šifrovaný a anonymní. Pokud se ptáte, jak to bude s baterií, tak se není čeho bát. Nová funkce bude využívat naprosto minimální množství energie, takže nic nepoznáte. Dále také budete moci nastavit na Macu uzamčení v případě krádeže. Pokud MacBook ztratíte, tak máte jistotu, že se k datům nikdo nedostane.

Čas u obrazovky

Po vzoru iOS se v nové verzi operačního systému macOS nachází také Čas u obrazovky, který bude hlídat, kolik času na Macu trávíte. Vaše výsledky samozřejmě můžete v rámci rodiny sdílet. To se hodí v případě, že máte doma malé dítě a chcete mu nějakým způsobem omezit přistup k aplikacím. Samozřejmě jsme se také dočkali přepracovaných poznámek, připomínek a dalších jablečných aplikací.

macos_catalina_fb

Dnes nejčtenější

.