Zavřít reklamu

Od startu letošní vývojářské konference WWDC nás dělí poslední desítky hodin a to znamená pro jablíčkáře jediné – natěšenost a zároveň napětí vrcholí. O novinkách, které spatří na Keynote světlo světa, totiž jako již tradičně Apple nikoho dopředu neinformoval a my o nich tak z oficiálních zdrojů nic nevíme. V uplynulých měsících se však objevilo poměrně velké množství úniků, které nám naznačily, co od WWDC a konkrétně nových operačních systémů, které se tu takřka 100% představí, čekat. Pojďme si tedy společně shrnout, co vše od jednoho z nejočekávanějších jablečných systémů letošního roku – macOS 10.15 – očekáváme my.

Nové aplikace a vylepšení stávajících 

O příchodu nových aplikací do macOS 10.15 se šušká již relativně dlouho. Dočkat bychom se měli jednak náhrad za iTunes, ale také třeba Času u obrazovky či vyhledávací aplikací Najít moje, kterou bude stejně jako v případě iOS 13 ukazovat polohu vašich zařízení a přátel. Údajně se počítá i s přepracováním připomínek a vylepšení Knih. 

Osobně bych velmi ocenil, kdyby se macOS verze aplikací přiblížily co nejvíce svým iOS předlohám. Například macOS aplikace Zprávy, kterou využívám dennodenně skutečně hojně, se s iOS verzi nedá téměř srovnávat, jelikož jí chybí spousta jejich prvků. Nad jejich příchodem se sice již spekuluje, avšak rozhodně ne tak vehementně jako v případě Hudby či Podcastů, které mají nahradit právě iTunes. Snad se však dočkáme i vylepšení zde. Například takové efekty, které iOS bez problému zvládá, by macOS verzi jistě slušely. Jasně, jedná se svým způsobem o hloupost, na druhou stranu však nevidím sebemenší důvod, proč by právě tuto hloupost Apple zapracovat do macOS 10.15. nemohl. 

Co se týče výše zmíněných zkratek, ty se na iOS těší velké oblibě a je více než pravděpodobné, že i na macOS za ně budou uživatelé rádi. Naprosto skvělé by bylo zejména to, kdyby se Applu podařilo Zkratky z iOS a macOS jakkoliv propojit a my tak mohli vytvářet skutečně komplexní vychytávky, které by jediným kliknutím na displeji či Macu přizpůsobily i druhé zařízení. Přesně tento styl provázanosti má ale Apple velmi rád a tudíž bych si vsadil, že minimálně pár základních Zkratek takto “rozchodí”. 

Vylepšení Dark Modu

Příchod Dark Modu do macOS 10.14 v loňském roce nejednoho jablíčkáře potěšil. I na něm by se ale dalo rozhodně ještě více zapracovat a to ideálně přidáním hned jeho několika variant od černé až po “středně” šedou. Fajn by bylo i to, kdybychom si mohli v Nastavení navolit, jaké části systému chceme mít permanentně v tmavém režimu a které naopak ve světlém. Macy bychom si tak dokonale přizpůsobili obrazu svému. Ostatně, je vcelku zarážející, že podobná možnost neexistuje. Některé aplikace jsou totiž v tmavém režimu skutečně super, jiné však naopak skoro nepoužitelné. 

Uniklé screenshoty z macOS 10.15: 

Chytřejší Siri

Siri je v českých luzích a hájích zřejmě jednou z nejopomíjenějších součástí iOS, watchOS a macOS, takže valnou většinu z nás zřejmě její nedostatky na macOS z rovnováhy nevyvedou. Pokud se však na ní podíváme celosvětovou optikou, řadí se mezi velmi oblíbené umělé asistenty a její každé vylepšení je tím pádem vítané. Je však poměrně zarážející, že ty Apple dávkuje na každém systému jinak a například na iOS je Siri daleko schopnější než na macOS. A jelikož se Apple své umělé asistentce v posledních letech vcelku výrazně věnuje, dá se očekávat, že tento rozdíl smaže a macOS Siri s iOS Siri dorovná. Jak už jsem psal výše, naprosté většině z nás to život nezmění, v celosvětovém měřítku však může tento krok Applu pomoci držet krok s konkurencí, který by teoreticky mohl za pár let držet i přidáváním nových jazyků včetně češtiny. 

Univerzální aplikace

O univerzálních aplikacích spustitelných na macOS i iOS se hovoří již skutečně dlouhou dobu, přičemž letos by měl Apple v tomto ohledu vývojářům konečně řádně rozvázat ruce. Projekt univerzálních aplikaci nese název Marzipan a zprvu by měl zahrnovat jen aplikace pro iPad, které spustíte na Macu a naopak (respektive, vznikne jedna aplikace kompatibilní s oběma platformami). V následujících letech by pak měla přibýt i podpora iPhonů. Díky tomu bychom se tak mohli dočkat například aplikace Facebooku, Instagramu, Twitteru či spousty dalších, na které jsme zvyklí z iOS.

Lepší spolupráce s Apple Watch

Pokud jste stejně jako já zvyklí odemykat svůj Mac přes Apple Watch, jistě mi dáte za pravdu, když řeknu, že se jedná o skutečně návykovou záležitost, která dokáže v případě, že počítač odemykáte několikrát za den, ušetřit drahocenný čas a nervy při zadávání hesla. Bylo by tak rozhodně fajn, kdyby se Applu podařila spolupráce a podle mnoha spekulací to vypadá, že skutečně naučí. Přes hodinky bychom nyní měli být schopni potvrzovat různá přihlášení či platby přes Apple Pay, věcí však může být samozřejmě daleko víc.

Sladění s iOS 

Poslední vylepšení, které od macOS 10.15 očekávám, se může zdát jako malichernost, avšak věřím, že nejsem sám, koho trápí určitá “rozladěnost” některých designových prvků macOS a iOS. Nevidím například sebemenší důvod, proč mají na Macu Zprávy ikonu zcela jinou, než kterou se chlubí na iOS, když v případě Map, Safari, Knih či Nastavení. To samé pak platí třeba u Mailu nebo aplikací z balíku iWork. Nebylo by přeci jen lepší a uživatelsky přívětivější ikony na obou systémech zobrazovat ve stejném designu? Za mě rozhodně ano. Na Macu bych ocenil ale třeba i takto přenesené základní prvky ovládacího centra z iOS. Například aktivaci režimu Nerušit bych raději prováděl kliknutím na ikonu, jako tomu je v iOS, to stejné pak platí i Night Shiftu. Vylepšit by tak ale určitě šlo i odpojování od WiFi, Bluetooth nebo třeba hlasitost. O zbytečně velké animaci, která se zobrazuje při regulaci hlasitosti, pak asi netřeba stejně jako u iOS hovořit. Snad se tedy zlepší i tohle. 

macos_1015_fb

Dnes nejčtenější

.