Zavřít reklamu

Nadvláda Applu nad trhem s nositelnou elektronikou, do které spadají Apple Watch, AirPods či sluchátka Beats, nadále trvá. V prvním čtvrtletí letošního roku se totiž jablečné společnosti podařilo po celém světě prodat na 12,8 milionů kusů nositelné elektroniky, díky čemuž drží na tomto trhu 25,8% podíl. Ten je oproti konkurenci suverénně největší. Vyplývá to alespoň z průzkumu analytické společnosti IDC.

Na svých čtvrtletních oznámení finančních výsledků se Apple takřka vždy chlubí tím, že o jeho Apple Watch a AirPods je mezi uživateli čím dál větší zájem. Přesně tato slova víceméně potvrzují i čísla IDC, podle kterých si Apple meziročně polepšil o těžko uvěřitelných 49,5 %, když vyšplhal z 8,6 milionů prodaných kusů na výše zmíněných 12,8 milionů. Co se týče dalších technologických společností, těm se v prodejích dařilo o poznání méně. Druhé místo na trhu s nositelnou elektronikou totiž obsadilo Xiaomi se 6,6 miliony prodaných kusů, třetí Huawei s 5 miliony prodaných kusů, čtvrté Samsung se 4,3 miliony prodaných kusů a pětku uzavírá Fitbit se 2,9 miliony prodaných kusů. Nutno podotknout, že stejně jako Apple se i všechny tyto společnosti meziročně v prodejích výrazně polepšily. I díky tomu se tak meziročně zvýšily i celkové prodeje nositelné elektroniky a to z 31,9 milionů kusů na 49,6. milionů kusů. 

idcwearablesq12019

Apple může velmi těšit i fakt, že se průměrná cena za Apple Watch poměrně výrazně meziročně zvýšila. Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku totiž byla “jen” 426 dolarů, v prvním čtvrtletí letoška se vyšplhala na velmi slušných 455 dolarů. To se dá přičítat jednak mírně vyšší ceně základního modelu Apple Watch Series 4 oproti Series 3, ale také chuti jablíčkářů kupovat modely z hodnotnějších materiálů než je hliník, které jsou samozřejmě o poznání dražší. V České republice máme však bohužel v tomto ohledu smůlu a musíme si vystačit s hliníkovými – tedy alespoň do té doby, než tu začnou operátoři podporovat eSIM u hodinek a Apple zde začne prodávat i další verze. 

Nechme se překvapit, s čím přijde Apple letos na podzim. Zatímco o iPhonech 11 toho již v tuto chvíli víme skutečně hodně, Apple Watch Series 5 jsou stále zahaleny tajemstvími. V minulosti se totiž spekulovalo jen o nahrazení fyzického bočního tlačítka haptickým či příchodem keramické varianty, kterou byste u Series 4 hledali marně. Snad se tedy o nových hodinkách pár detailů dočkáme v následujících dnech či týdnech. 

Apple Watch AirPods FB

Dnes nejčtenější

.