Zavřít reklamu

Již brzy se bude odehrávat konference WWDC, která se uskuteční třetího června v americkém San Jose. Apple při této příležitosti očekává asi pět tisíc návštěvníků, kteří se přijedou podívat až z 86 různých zemí. Mezi nimi na WWDC bude Erika Hairston, pro kterou se bude jednat o úplnou premiéru, a David Niemeijer, který se konference bude účastnit již 17 rokem v řadě.

Dočkáme se na WWDC představení modulárního Macu Pro (Curved)?

Erika Hairston má teprve 23 let a po úspěšném dokončení vysoké školy Yale se vydala pracovat do San Francisca. Tato žena právě taktéž vydává svou první aplikaci, která nese název Zimela, a poukazuje na rozmanitost technologie. Na druhé straně David Niemeijer má již 50 let a je otcem dvou dětí. Mimo to, že pochází z nizozemského Amsterdamu, je taktéž výkonným ředitelem společnosti AssistiveWare. Tato firma byla založena před dlouhými dvaceti lety a věnuje se designování pomůcek pro postižené lidi. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o naprosto rozdílné osoby, jejich cesta k úspěchu je velice podobná.

Oba totiž byli ke své práci inspirováni někým blízkým a z toho důvodu se pustili do vývoje. Co je nadále spojuje jsou jejich začátky. Oba totiž začínali sami za sebe, kdy se věnovali kódování pouze ve svém volném čase a oba využívají technologii k tomu, aby pomohli ostatním.

David Niemeijer

Davida potkala v roce 1995 velmi nepříjemná situace. Dva dny před Vánoci potkala jeho přítele Gisberta Nijhuise nepříjemnost v podobě autonehody, po které zůstal ochrnutý od krku dolů. Nijhuis měl v té době teprve 26 let a živil se ilustrováním a fotografováním a po nehodě ztratil veškerý životní elán. Niemeijer mu však chtěl pomoct, a proto navrhl virtuální klávesnici, která se dala ovládat pomocí pohybů hlavy. Jakmile došlo k vývoji, produkt nejprve otestoval indisponovaný Nijhuis, který si tuto klávesnici velice pochvaloval. Celá virtuální klávesnice byla navíc naprogramována pouze ve volném čase a následně se proměnila v klíčový program, který se přezdíval KeyStrokes. Díky němu mohl Niemeijer skončit se svou prací a věnovat se tomuto naplno. Když navíc došlo k založení společnosti AssistiveWare, její logo bylo navrženo právě za pomocí KeyStrokes.

V roce 2001 dokonce jeden uživatel aplikace KeyStrokes napsal dopis samotnému Stevu Jobsovi, v kterém ho požádal, zdali by mohli tuto virtuální klávesnici zpřístupnit i pro nově vydaný macOS 10. Přesně tímto momentem se nastartovalo partnerství, které již trvá téměř dvě celé dekády. Společnost AssistiveWare díky tomu vyrostla z firmy s jedním zaměstnancem v globálního lídra na trhu, který se soustředí na postižené lidi. Niemeijer se své první konference WWDC zúčastnil v roce 2003 a ačkoliv se od té doby spousta věcí změnila, jedna věc zůstává stejná – pocit spojení.

Erika Hairston

Erika Hairston se považuje za nejmladší z pěti sourozenců, mezi které řadí i svou pěstounku Kimmy. Právě Kimmy byla kdysi přijata do programu, který propojuje studenty s nižšími příjmy naopak s takzvanými elitáři. Tento moment údajně otevřel dveře i Erice, která by bez Kimmy v životě nepřišla s takovým nápadem, jakým se právě proslavila. Aplikace Zimela je totiž přesně takovou Kimmy – mentorem, který může ukázat možnosti, které se ve světě skrývají. Erika navrhla aplikaci Zimela tak, aby pomohla slabším skupinám se vstupem do světa technologií a upozornila je na zajímavé nabídky práce a stáže.

Program vytvořila úplně sama, a to během jejího posledního roku na výše zmiňované vysoké škole Yale. Jakmile vloni Erika úspěšně ukončila studium, přestěhovala se do San Francisca, kde taktéž získala práci. O vývoj aplikace se stará pouze ve svém volném časy a již brzy bychom se jí měli dočkat na jablečném App Storu.

Na konferenci WWDC bychom se měli dočkat vydání nového operačního systému iOS 13 a taktéž se již dlouhou dobu mluví o modulárním Macu Pro. Těšíte se?

erika-wwdc

Dnes nejčtenější

.