Zavřít reklamu

Poznámky na Macu sem tam asi použije každý z nás – ať už je to pro rychlé uložení nějakého odkazu, myšlenky, anebo nákupního seznamu. Osobně si dokonce do Poznámek píšu i delší texty, které poté využívám. Možná si říkáte, že je v tomto případě lepší si všechen text psát do Pages. To samozřejmě ano, ale pokud nevyžaduju žádné extra formátování textu a další „vymoženosti“, tak prakticky vždy sáhnu pouze po Poznámkách. Je to možná i z toho důvodu, že ať už zapnu Poznámky na iPhonu, či na MacBooku, tak jsou vždy synchronizované. Okamžitě tak s nimi můžu pracovat a nemusím se zdržovat hledáním uloženého dokumentu na iCloudu.

Někdy se při psaní nějaké poznámky, například v podobě již zmiňovaného delšího textu, či článku, potřebuji 100% soustředit. Soustředění je velice důležité a hlavně velmi narušitelné. Narušit jej může klidně i jakákoliv jiná poznámka, u které si řeknete „jejda, co to tady mám?“ a soustředění je v háji. Přesně proto existuje na Macu v Poznámkách funkce, díky které si můžete nechat samotnou poznámku oddělit. Vytvoří se tak nové okno jen s onou poznámkou a vy tak máte jistotu, že vás nebude nic rozptylovat. Jak na to?

Jak na Macu „odtrhnout“ vybranou poznámku od ostatních poznámek

Nejprve je samozřejmě nutné, abyste si na vašem macOS začízení, tzn. na Macu či MacBooku, otevřeli aplikaci Poznámky. Zde si buď vytvořte novou poznámku, anebo si naklikněte již vytvořenou poznámku, kterou chcete odtrhnout. Po zvolení poznámky už jen stačí v horní liště kliknout na možnost Okno. Zde poté vyberte třetí možnost seshora, která má název Uvolnit vybranou poznámku. Tímto se vybraná poznámka uvolní a zobrazí se zvlášť v jednotlivém okně.

Po „odtrhnutí“ poznámky už se nemusíte bát, že byste se nechali něčím rozptýlit. Poznámku si navíc ještě můžete zvětšit na celý displej, čímž zamezíte i ostatním aplikacím, aby vás vyvedly z klidu. Pokud se tedy chystáte psát nějakou esej do školy, či protokol do práce, tak si s touto vychytávkou můžete být jistí, že se budete 100% soustředit.

White desk with notes, coffee and laptop

Dnes nejčtenější

.