Zavřít reklamu

Monitorovací software, který na obyčejném iPhonu používali redaktoři deníku The Washington Post, odhalil, že data z telefonu jsou odesílána prostřednictvím zhruba 5400 app trackerů. V některých případech se dokonce jednalo o skutečně citlivé informace, jako je telefonní číslo nebo údaje o poloze.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že iPhone nikdy nespí. Dokonce i když vy máte zrovna půlnoc a váš smartphone odpočívá netknutý na nočním stolku, aplikace v něm nainstalované odesílají kvanta informací společnostem, o kterých jste možná nikdy ani neslyšeli. Redaktor The Washington Post ve svém článku uvedl, že například těsně před půlnocí byl z jeho iPhonu do společnosti s názvem Amplitude odesláno jeho telefonní číslo, e-mail a další specifické informace. Krátce před čtvrtou hodinou ráno zase firma s názvem Appboy obdržela digitální stopu jeho iPhonu.

Redaktor podle svých slov napočítal během jediného týdne více než 5400 sledovacích nástrojů, obsažených převážně v aplikacích. Podle společnosti Disconnect, specializující se na soukromí, jsou tyto nástroje schopné během jednoho měsíce přepravit zhruba 1,5GB nejrůznějších dat, což je polovina základního datového tarifu, nabízeného zámořským operátorem AT&T. Zní vám to děsivě?

Server 9to5Mac správně podotkl, že je potřeba se na celou věc zadívat v širším kontextu. Kupříkladu aplikace Privacy Pro, kterou redaktoři použili k testování, nabízí za určitý poplatek blokaci odesílání dat přes zmíněné nástroje. Je tedy vcelku logické, že její vývojáři budou mít velký zájem na to, aby těchto nástrojů jejich software odhalil co nejvíce, a aby celá situace působila co možná nejděsivěji.

Řada aplikací odesílá zmíněná data především v zájmu svého lepšího fungování. Je logické, že aplikace jako Uber nebo Lyft si jen těžko nechají vaši polohu pro sebe. Aplikace pro nakupování zase často pracují s údaji o vašich platebních kartách ve snaze odhalit případný podvod nebo zneužití. Vývojáři aplikací potřebují vaše data k tomu, aby svůj software mohli patřičně vylepšovat. Část dat je pochopitelně odesílána pro účely cílení reklam, díky těm si ale zase můžeme řadu aplikací vychutnat zcela zdarma.

Celé věci by nicméně neuškodilo, kdyby byla o poznání transparentnější. Uživatel má zajisté právo vědět, ke komu a za jakým účelem jeho údaje putují. Při objemu, v jakém jsou data odesílána, je ale prakticky nemožné vše do detailu sledovat. Výzkumný pracovník Patrick Jackson navrhuje, že by společnost Apple mohla do svých operačních systémů zakomponovat nástroje, s jejichž pomocí by bylo možné odesílání dat kontrolovat a případně regulovat.

iPhone hrani

Dnes nejčtenější

.