Zavřít reklamu

CEO společnosti Google Sundar Pichai nedávno ve svém sloupku pro list The New York Times uvedl, že soukromí by v žádném případě nemělo být luxusním zbožím, dostupným výhradně těm, kteří si zaplatí za prémiové produkty a služby. Někteří v tomto jeho prohlášení viděli útok, namířený proti společnosti Apple.

K tématice prémiových produktů a služeb se ale vyjádřil také Craig Federighi, který v Applu dohlíží na vývoj softwaru. Ten pro změnu v rozhovoru pro deník The Independent uvedl, že Apple usilovně pracuje na tom, aby mohl nabízet takové produkty, které si by mohl mít každý, a upozornil také na fakt, že byznysový model a hodnoty konkrétní společnosti opravdu nelze změnit přes noc.

Federighi v rozhovoru uvedl, že je na jednu stranu skvělé vidět, že se jiné společnosti v posledních měsících tolik zajímají o soukromí, na druhou stranu ale podle něj jde o více než jen o hrstku tiskových zpráv, vydaných v horizontu několika málo měsíců. Podle Federighiho je potřeba hlouběji nahlédnout do kultury daných firem a na jejich byznysové modely.

V interview Federighi také prohlásil, že Apple chce na svém příkladu světu ukázat, že je možné změnit to, co lidé očekávají od zakoupených produktů bez ohledu na to, do které společnosti pocházejí. Apple podle Federighiho rozhodně nepovažuje prodej svých produktů za luxusní záležitost a naopak je chce poskytnout co nejširšímu obecenstvu. „Dobrý zážitek z produktu je podle nás něco, co by měl zakusit každý,“ uvedl.

Pokud dochází ze strany společnosti Apple ke sběru dat, děje se tak za použití technologií, jako je třeba Differential Privacy, zajišťující, aby příslušná  data nebyla přímo spojena s konkrétním uživatelem. Firma Apple je podle Federighiho náležitě pyšná na to, že v oboru svého působení nepotřebuje vytvářet pro uživatele falešné kompromisy, v jejichž rámci by lidé museli kvalitní uživatelské zkušenosti obětovat vlastní soukromí. Interview si v plném znění můžete přečíst zde.

craig-federighi-apple-theverge-1_1020

Dnes nejčtenější

.