Zavřít reklamu

Server Bloomberg tento týden přinesl zajímavý rozhovor s člověkem, který měl v Applu na starost schvalování aplikací v App Storu. Interview nabízí hlubší vhled do celého procesu schvalování, stejně jako pohled na to, jak práce příslušného týmu za poslední dekádu změnila.

Phillip si design App Storu z iOS 10 jistě pamatuje velmi dobře: 

Phillip Shoemaker vedl tým, odpovědný za schvalování aplikací do App Storu, v letech 2009 až 2016. V dřevních dobách App Storu si společnost Apple vystačila s pouhými třemi zaměstnanci, kteří aplikace schvalovali ručně. Celý proces trval tím pádem pochopitelně mnohem déle. Viceprezident marketingu společnosti Apple Phil Schiller trval na lidském faktoru při schvalování a nebyl příliš velkým příznivcem automatizovaných nástrojů. Podle Shoemakera je ale navzdory tomu App Store „plný věcí, které by zde neměly být“, což Apple odmítl komentovat.

Když byl App Store spuštěn, pracovala společnost Apple na pravidlech, zásadách a systému schvalování prakticky za pochodu, a výsledek měl své mouchy. Do App Storu se dostaly aplikace, které by v dnešní době procesem schválení určitě neprošly. Shoemaker podle svých slov nicméně bral svou práci vážně a bylo pro něj těžké určité aplikace zamítat. Byl si totiž vědom toho, že zamítnutím aplikace připraví její tvůrce částečně o výdělek, a každé zamítnutí mu tak podle něj doslova „zlomilo srdce“.

Shoemaker také v rozhovoru rázně popřel, že by někteří vývojáři byli zvýhodňováni oproti ostatním, a připomněl, že Steve Jobs byl ohledně dodržování pravidel neoblomný. Co se současné podoby a fungování App Storu týče, vyjádřil Shoemaker své obavy z toho, jakým způsobem si konkurují aplikace od Applu a aplikace třetích stran – příkladem může být například „bitva“ Apple Music vs. Spotify.

Řeč v rozhovoru přišla i na aplikace pro Apple Watch. Shoemaker v této souvislosti uvedl, že vývojáři těmto aplikacím nikdy nevěnovali příliš velkou pozornost, což je podle něj „trapas“. V tomto směru by se mohlo hodně změnit po letošní WWDC, na které by Apple měl spolu s operačním systémem watchOS 6 představit tak App Store, věnovaný výhradně aplikacím pro Apple Watch. Celý rozhovor si můžete poslechnout v Podcastech.

App Store

Dnes nejčtenější

.