Zavřít reklamu

Určitě jste se někdy dostali do situace, kdy na cestách začala vašemu smartphonu dramaticky ubývat energie a neměli jste zrovna po ruce powerbanku. V takových chvílích přijdou více než vhod veřejné USB porty pro nabíjení, kterých po celém světě postupně přibývá. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, zda jejich používání nemůže ohrozit vaši bezpečnost?

Veřejné USB zásuvky lze teoreticky opravdu zneužít k získání dat z vašich mobilních zařízení, případně k instalaci škodlivého softwaru bez vašeho vědomí. Caleb Barlow, viceprezident X-Force Threat Intelligence v IBM Security, přirovnává připojení mobilního zařízení do veřejné USB zásuvky k použití zubního kartáčku, který jste nalezli na ulici. „Pamatujte na to, že USB porty mohou také sloužit k přenosu dat,“ připomíná. Za bezpečnější variantu označuje nošení vlastního USB adaptéru, který můžete připojit ke klasické veřejně přístupné zásuvce. Jako další alternativu Barlow navrhuje speciální doplněk s názvem Juice-Jack Defender. Jedná se o jakousi ochranu pro váš USB kabel, která zabrání v přenosu dat a umožňuje pouhé nabíjení. Doplňky typu Juice-Jack Defender vyjdou v přepočtu zhruba na 250 korun.

Obavy z používání veřejně přístupných USB zásuvek nepovažuje Barlow v žádném případě za zbytečné nebo paranoidní. Nejnovější průzkum IBM Security ukázal, že čím dál vyšší počet útočníků cílí na cestující, kteří svá mobilní zařízení nabíjejí na veřejně dostupných USB portech na letištích či nádražích. Od ledna loňského roku se objevilo 566 milionů záznamů o útocích, souvisejících s cestovním ruchem.

Použít USB port k útoku není podle Barlowa nic složitého, a nevyžaduje to ani zásahy do zásuvky jako takové – stačí podle něj ponechat v portu na první pohled obyčejně vyhlížející kabel, který je ale vybaven speciálním čipem, díky kterému se do vašeho iPhonu dostane například škodlivý software.

USB Cable Unsplash fb

Dnes nejčtenější

.