Zavřít reklamu

Kdo by neznal  legendární vtipné reklamní spoty „I’m a Mac/I’m a PC“? Tato série velice populárních reklam v rámci kampaně „Get a Mac“ běžela  v éteru v letech 2006 až 2009. Od odvysílání posledního spotu tedy letos uběhlo celých deset let. Při této příležitosti poskytl Justin Long, herec, který v reklamách ztělesňoval moderní Mac, rozhovor pro magazín People v rámci série „Couch Surfing“.

Long v interview mimo jiné uvedl například to, že v podstatě natočil téměř tři stovky reklam pro Apple. Pouze 66 z nich ale nakonec spatřilo světlo světa. On sám podle svých slov posléze s překvapením zjistil, že ty nejvtipnější nakonec zůstaly v šuplíku – postupem času se ukázalo, že odvysílání těch nejvtipnějších kousků zamítl sám Steve Jobs, který měl obavy, že by vtipnost spotů mohla odvrátit pozornost diváků od propagovaných Apple produktů.

V jedné z reklam, kterou nikdy veřejnost nespatřila, hrál Zach Galifianakis na mol opilého Santa Clause. Long v této souvislosti vzpomíná na to, jak se společnost Apple nechala slyšet, že její tehdejší ředitel Steve Jobs upřednostňuje méně vtipné spoty. V opačném případě by podle Jobse mohlo totiž dojít k nechtěnému zaměření pozornosti výhradně na reklamu a její vtipnost, a divákům by mohl uniknout její záměr –  tedy snaha prodat Mac.

Reklamní kampaň „Get a Mac“pochází z dílny TBWAMedia Arts Lab. Byla určena primárně pro televizní obrazovky a vysílala se celkem tři roky ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandu, ve Spojeném království a v Japonsku. Jednalo se o sérii zábavných videí, v nichž jsou zdůrazňovány přednosti Macu oproti klasickým PC. Kampaň obdržela v roce  2007 cenu Grand Effie. Skladbou, která ve videích hraje, je Having Trouble Sneezing od Marka Mothersbaugha.

get a mac fb

Dnes nejčtenější

.