Zavřít reklamu

Každý se někdy setkal se situací, kdy protistranu v hovoru bylo například kvůli povětrnostním vlivům opravdu špatně slyšet. Technologie šla kupředu a tyto problémy se řeší různými redukcemi okolního šumu. Použití těchto vychytávek může být ale občas kontraproduktivní. Pokud takové algoritmy pracují i  za situace, kdy to není třeba, může docházet například k nežádoucímu zkreslení zvuku.

Technologií by mohly disponovat i Apple Watch:

Tyto možné problémy řeší Apple ve své nedávno zveřejněné patentové přihlášce s matoucím názvem „Transparentní kontrola koncových uživatelů rozšířeným zpracováním hovorové řeči“.  Popis patentu hovoří, jak by iPhone volaného mohl za specifických okolností odeslat k iPhonu volajícího příkaz k úpravě zvuku.

Grafická podoba patentu:

patent

Pokud by volaný špatně rozuměl, mohl by vyzvat Siri k redukci okolního hluku v hlase volajícího, následně by byl odeslán příkaz. Patent ale jde ještě dál. Technologie by měla umět sledovat řeč volaného a pokud vyhodnotí, že volaný špatně rozumí, opět odešle příkaz k druhému iPhonu, který příslušné technologie spustí a zvuk upraví. Tento úkon by mohl být zapnut například za situace, když volaný vyzve volajícího, aby znovu zopakoval předchozí větu. Dále by šlo o fráze jako „Neslyším vás, prosím atp.

Ke kýženému efektu by také mohlo vypomoci blízké zařízení u volajícího, které by případně zvládlo odhalit rušivý element v okolí. IPhone volajícího by tedy dostal lepší představu o tom, který hluk má v přenášeném zvuku eliminovat. Technologií by mohla disponovat veškerá jablečná zařízení, na kterých se dá hovořit například skrze FaceTime. Podobná technologie se ale zdá jako běh na dlouhou trať. Ideální by totiž bylo, aby podobnou technologii využívaly i konkurenční společnosti. Otázkou také je, jak by konkrétně probíhalo zpracování  zvuku. Jako obvykle je ale třeba říct, že se jedná pouze o patent, na kterém Apple nikdy nemusí začít pracovat.

hovor-fb

Dnes nejčtenější

.