Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Od června roku 2017 začal platit v zemích Evropské unie program Roam like at Home, který uživatelům mobilních telefonů zajistil, že budou platit stejné ceny za služby doma i v zahraničí.

Skončila tím dlouhá éra škudlení s SMSkami a voláním na dovolené. Zároveň ale vznikla i nová úskalí a potenciální problémy, do kterých se můžete dostat, když správně nepromyslíte váš mobilní tarif a jeho využívání v zahraničí. Pojďme se proto společně podívat kde všude lze využívat bezplatného roamingu a jak se vyhnout zbytečným platbám navíc.

Zapomeňte na výhodné zahraniční tarify

Spolu s výhodnějším voláním v rámci EU zmizely i výhody pro ty, kteří si v zahraničí nakoupili SIM s výhodnějším tarifem a rozhodli se jej u nás používat. Zrušení tzv. permanentního roamingu provázejí i sankce, které vám operátor může naúčtovat. Pokud se zjistí, že jste alespoň dva měsíce z posledních čtyř měsíců volali ze zahraničí (nebo zahraničního tarifu), tak vás operátor může kontaktovat a vyžadovat vysvětlení. Na jeho podání máte 14 dní od upozornění. V případě, že situaci uspokojivě nevysvětlíte, naúčtuje vám operátor například 1 eurocent za každou odeslanou SMS, kolem 3 eurocentů za minutu volání a až 6 euro za každý GB dat.

Pamatujte si také, že ne všechna místa v Evropě jsou v EU a některé oblasti představují šedé zóny. Proto například cesta do Švýcarska se ohledně využívání mobilních služeb může stále silně prodražit. Dávejte pozor u hranic, kde se váš telefon občas automaticky připojí k síti vedlejší země (dostanete o tom od operátora SMS zprávu) nebo na palubách lodí a letadel. Dopravní prostředky nebývají považovány za oblasti států a chování vašeho tarifu se na nich těžko odhaduje.

A zase ta data

Schopnost volat neomezeně se vám na cestách bude určitě hodit a pokud ji váš tarif neobsahuje, možná je načase popřemýšlet o změně. Stěžejní úlohu v rozhodování však, jako dnes již téměř vždycky, budou hrát data. Využívání mobilních dat mimo Českou republiku se řídí o něco složitějšími pravidly, než je tomu u volání a SMS. Evropská komise totiž pro data v rámci roamingu nařídila strop, který se odvozuje od ceny dat vašeho domácího tarifu. Vrchol limitu tak nelze určit obecně pro všechny.

Jak vypočítat maximální limit dat pro používání v zahraničí? Jedná se o dosti neintuitivní proces. Nejprve je potřeba znát velkoobchodní cenu za 1 GB dat (ta se každoročně mění a naštěstí pro uživatele, především snižuje). Cenu za váš tarif, bez DPH, následně vynásobte dvěma, převeďte na eura a vydělte velkoobchodní cenou. Teď už víte, kolik GB dat můžete spotřebovat, než se vám připočte příplatek za překročení stropu.

Tarif sbalený na cesty

Všichni velcí operátoři na změny v legislativě zareagovali a snaží se přicházet s tarify, které vám usnadní práci s telefonem nejenom v EU, ale i jinde ve světě. Můžete si vybrat třeba Vodafone a jejich World Roaming, který se hodí pro nadšené cestovatele v exotických destinacích.

Stačí si tedy jenom správně nastudovat pár základních faktů a ujistit se, že domácí ceny platí právě pro místo, kam se chystáte. S dobře vybraným tarifem se pak o přílišný nápor na peněženku nemusíte bát.

02_iPhone6White_mockup_free
iphone 6 fb

Dnes nejčtenější

.