Zavřít reklamu

Za sedm dní tomu budou přesně dva měsíce, co se za bezdrátovou nabíječkou AirPower zavřela nadobro voda. Ani po roce a půl od jejího představení jí totiž nebyl Apple schopen dotáhnout do takové podoby, s jakou by byl sám spokojen, a proto se raději rozhodl celý projekt odpískat. Pokud si však myslíte, že si vzal AirPower veškeré technologické detaily s sebou do hrobu, jste na omylu. Na internetu se totiž nyní objevil screesnhot z aplikace, přes kterou měli inženýři testovat nabíjecí animace, které měl AirPower spouštět na displeji iPhonu po zahájení nabíjení. 

appka airpower

Screenshot sdílel na svém Twitteru vývojář Guilherme Rambo, který má vazby na vývojáře přímo v Applu a je tedy více než pravděpodobné, že se mu jej podařilo získat právě od nich. Jak můžete sami vidět, jedná se na první pohled o triviálně vypadající aplikaci, přes kterou se pravděpodobně řídily již zmíněné nabíjecí animace, díky kterým by měl majitel AirPower přehled o průběhu nabíjení. Její vytvoření nebylo zřejmě ničím příliš složitým, jelikož měl v nabíječce fungovat zjednodušený systém iOS a to právě kvůli nabíjecím animacím. I ty však měly být paradoxně jednu dobu kamenem úrazu, byť rozhodně ne tím největším. 

Hlavní zbraní AirPower mělo být nabíjení jablečných produktů kdekoliv na ploše podložky, čímž se v tuto chvíli nemůže chybět žádná jiná nabíječka na světě. Tuto schopnost měl alespoň podle patentů zajistit jakýsi inteligentní systém několika vzájemně se překrývajících cívek, které měly zařízením vždy dodat dostatek energie. Zde měl ale Apple narazit na problémy v čele s velkým přehříváním, které si mělo vyžádat velké přepracování celého projektu a nakonec i jeho úplné zrušení. Těžko však říci, co vše se na zaříznutí AirPower podepsalo. 

Uvidíme, zda se v budoucnu dočkáme typově podobné nabíječky ať už z dílny Applu, či jiné technologické společnosti. Osobně si však myslím, že nic takového se ještě pěkných pár měsíců konat nebude. Apple totiž zaměstnává naprosté špičky ve svém oboru a když se nepodaří dotáhnout podobný projekt do konce ani jim, jen těžko se najde někdo, kdo by to zvládl. Ostatně, kdyby bylo vytvoření typově stejné nabíječky v současnosti v lidských silách jiné společnosti, zřejmě by již na trhu byla a to už jen kvůli tomu, aby daná společnost světu ukázala, že překonala Apple, což by byla skvělá reklama. Ale kdo ví. 

airpower fb

Dnes nejčtenější

.