Zavřít reklamu

Pozůstalí po Haroldu Arlenovi, známém skladateli klasických písní, podávají žalobu na Apple, Amazon, Google a Microsoft kvůli údajnému masivnímu hudebnímu pirátství. Žaloba má celkem 148 stran a je založena na tvrzení, že společnosti prodávají pirátské verze alb, a to nejen tohoto skladatele.

Jeden z konceptů nového iPodu:

V žalobě je například uvedeno, že Apple ve svém internetovém obchodě nabízí dvě kopie alba Once Again od Ethela Ennise, u jednoho alba při náhledu na jeho podobu je viditelně upraven znak nahrávacího studia. Z toho žalobci dovozují neoprávněnost této kopie. Podobná situace s logem nahrávacího studia je i u alba Jamaica Harolda Arlena. U originálního alba jsou jednotlivé skladby ke stažení za 1,29 dolaru, celé album pak za 9,99 dolaru. U stejného alba s „pochybným“ logem je cena za jednu skladbu 0,99 dolaru, za celé album pak 3,99 dolaru.

Žalobci tvrdí, že jsou technologické společnosti s takovými postupy srozuměny a mají za to, že se více alb a písní v nabídce zkrátka hodí společnostem do krámu. Více skladeb znamená více zákazníků a tedy více peněz. Žalobci žádají po společnostech náhradu škody, která by se v případě úspěchu ve sporu mohla za každého žalovaného vyšplhat až na 4,5 milionu dolarů. Je opravdu velmi nepravděpodobné, že by jakákoliv technologická společnost podporovala hudební pirátství kvůli možným vyšším ziskům. Tvrdit něco podobného ovšem činí žalobu smysluplnější. Druhá věc je svá tvrzení před soudem dokázat.

Harold Arlen, který zemřel v dubnu 1986, byl skutečně známý skladatel. Jméno si udělal i v Hollywoodu. Jeho melodie Over the Rainbow, která byla použita ve filmu Čaroděj ze země Oz, dostala v roce 1940 Oscara a později se jí začalo říkat Píseň století.

soudcovske kladivko

Dnes nejčtenější

.