Zavřít reklamu

Zhruba před dvěma roky se začalo mluvit ve světě vcelku nahlas o tom, že se Toshiba kvůli nepříznivé finanční situace hodlá zbavit své divize paměťových čipů, což ve výsledku takřka provedla. Akcie z této divize totiž musela rozprodat několika společnostem, díky kterým nelehké období přežila, přičemž mezi její zachránce se tehdy zbavil i Apple. Situace se nyní zlepšila natolik, že si Japonci troufají na zpětný odkup akcií a tedy i získání paměťové divize zpět pod svá křídla. 

Částka, na kterou si Apple a ostatní “zachránci” Toshiby přijde, není v tuto chvíli známá. Portál Wall Street Journal však mluví řádově o nižších miliardách dolarů pro každou společnost, díky čemuž se jim jejich poměrně čerstvá investice vrátí. Faktem však je, že o zisk šlo v tomto případě až na druhém místě. Hlavním cílem záchrany Toshiby bylo “udržet na uzdě” konkurenční Western Digital, který by získal po jejím pádu takřka neohroženou pozici, což by mohlo například velmi ztížit veškerá vyjednávání o cenách komponent pro jednotlivé výrobce. Není se tak čemu divit, že se právě Western Digital snažil záchraně zabránit všemi dostupnými prostředky včetně žalob. 

Doufejme, že se tedy Toshibě skutečně podařilo v tomto směru odrazit ode dna a její fungování bude v následujících měsících a letech jen a jen lepší. Druhá záchrana podobného typu by se totiž již samozřejmě nemusela tak úplně podařit, byť by se o ní společnosti zřejmě opět snažily. Vzhledem k důležitosti komponentů z dílny Toshiby se totiž nedá očekávat, že by se od ní po tomto kroku jakkoliv odklonily. 

toshiba

Dnes nejčtenější

.