Zavřít reklamu

V dnešní době je většina z nás k internetu připojena pomocí bezdrátového rozhraní Wi-Fi. Přestože jsou nároky na bezpečnost rok od roku větší, spousta lidí stále využívá málo bezpečná hesla. Nyní však do médií prosakují informace o tom, že v případě až 25 tisíc routerů značky Linksys, bylo i bezpečné heslo doslova téměř zbytečné. Routery se totiž samy potýkaly s únikem dat, pomocí kterých mohl hacker zjistit fyzickou polohu zařízení a uživatelů.

Pro Apple je bezpečnost a soukromí na prvním místě:

Na tuto informaci přišel výzkumník Troy Mursch, který svou zprávu zveřejnil v magazínu zabývajícím se kyberbezpečností – Bad Packets Report. Podle něj z routerů unikají citlivá data, avšak samotná společnost tato obvinění popřela. Společnost Linkys byla v roce 2013 odkoupena Belkinem, který v roce 2018 přešel do vlastnictví Foxconnu. Ten nyní tvrdí, že nejsou schopni tuto bezpečnostní chybu reprodukovat a tudíž by k žádnému úniku vlastně docházet nemělo. Foxconn údajně provedl veškerá nutná testování s označenými modely, na kterých byly nainstalovaný nejnovější verze firmwaru. Podle jejich vývojářů se však chyba již v jejich zařízení nenachází, a proto celý případ uzavřeli.

Inženýři společnosti Linksys tvrdí, že k její opravě došlo již v roce 2014. S tím však nesouhlasí samotný Mursch, který tvrdí, že hacker má přímý přístup nejen k MAC adrese routeru, ale i k adresám všech připojeným zařízení. Dokonce dochází k úniku specifičtějších dat, která dokonce mohou útočníkovi zobrazit informace jako Vratislav’s iPhone, operační systém připojeného zařízení a veřejnou IP adresu, díky které může dojít k lokalizaci zařízení. K tomu poslouží zcela jednoduchý web, který vám prozradí přesnou polohu podle IP adresy. Téměř každý router má již z výroby přednastavené přihlašovací údaje, přičemž jméno i heslo jsou většinou nastaveny na admin. Hacker si z uniklých dat však může zjistit, zdali u nich nedošlo k změně.

Podle doposud zveřejněných zpráv by mělo existovat okolo 21 401 routerů, které se s touto bezpečnostní chybou potýkají. Jestliže vlastníte router od společnosti Linksys, na této stránce můžete zkontrolovat, zdali se váš model nachází na seznamu produktů, které by mohly potencionálně odesílat zmiňovaná citlivá data.

linksys-routery-chyba-fb

Dnes nejčtenější

.