Zavřít reklamu

Pokud někdo z vás navštívil nějaký Apple Store, jistě uznáte že, se mnohdy jedná vskutku o architektonický skvost, který se snaží svým způsobem vypovídat o lokalitě, kde se nachází. Leckdo by řekl, že za podobou Apple Storů stojí především šéf designu Jony Ive a známý a Applem často oslovovaný architekt Norman Foster. Poměrně významnou roli ale v Applu hrál i architekt čínsko-amerického původu I.M. Pei, který nás opustil včera ve věku neuvěřitelných 102 let.

I.M. Pei přišel poprvé do kontaktu se společností Apple na počátku 80. let minulého století. Najat byl Stevem Jobsem, aby navrhl kampus Applu v Coyote Valley u San Jose. Tento plán nakonec uskutečněn nebyl. I.M. Pei ale spolupracoval se Stevem Jobsem i poté. V 90. Letech si někdejší generální ředitel technologického giganta najal firmu I.M. Peie, aby mu pomohla rekonstruovat byt v novorenesančním činžovním domě v centru New Yorku.

Další spolupráce nastala, jakmile byl Steve Jobs z Applu vyhozen. Během jeho štace se společností NeXT oslovil opět I.M. Peie, aby navrhl skleněné schodiště v kancelářích sídla společnosti v Redwood City. Schodiště působily, jako by se vznášely. Byly natolik ohromující, že design byl využit i pro některé Apple Story a dodnes je mnohými označován za jeden z jejich nejikoničtějších prvků.

Ve Francii, kde má v blízkosti slavného Louvru technologický gigant svůj Apple Store, navrhl I.M. Pei skleněnou pyramidu vyrůstající ze stropu. Design této architektonické vychytávky byl inspirací pro slavný skleněný newyorský Apple Store na Fifth Avenue. Není pochyb, že by tento Apple Store bez I.M. Peie neměl svou současnou podobu. Výše uvedené je samozřejmě pouze zlomkem z jeho bohaté a dlouholeté kariéry. Za svůj život měl kromě jiného i vliv na Apple, což určitě nelze přehlédnout.

apple-store-palo-alto-fb

Dnes nejčtenější

.