Zavřít reklamu

Izrael ve vesmíru. Ještě nedávno by tato věta nezněla moc realisticky, opak je však pravdou. Už koncem února tohoto roku jsme vás informovali o tom, že se právě tato země pokusí dopravit svou sondu na Měsíc. Stala by se tak teprve čtvrtou zemí na světě, které by se to podařilo. Prvními třemi jsou samozřejmě Spojené státy americké, Rusko a Čína. Bohužel ne vše šlo podle plánu.

Sondu neziskové organizace SpaceIL a Israel Aerospace Industries vynesla do vesmíru loď společnosti SpaceX Falcon 9, konkrétně se tak stalo 21. února. Poté se od lodi sonda odpojila, poslala na Zemi selfie a vydala se na dlouhou cestu směrem k Měsíci, kam měla dorazit v první polovině dubna. Bohužel během přistání došlo k nečekanému problému, kdy se porouchal jeden z motorů. Ten se vypnul, sonda narazila do povrchu Měsíce a komunikaci s ní se již nepodařilo zprovoznit. Zde tedy její cesta skončila. Izrael se sice vyjádřila, že se celou misi pokusí zopakovat s novou sondou, na to si však budeme muset počkat.

Nyní se můžeme díky přístroji Lunar Reconnaissance Orbiter společnosti NASA podívat na záběry místa, kam sonda dopadla. A jednalo se skutečně o tvrdý dopad, sonda totiž padala rychlostí kolem 1.000 metrů za sekundu a po nárazu do povrchu tak byla zcela zničena. V galerii si můžete prohlédnout fotografie zobrazující místo dopadu z 16. prosince 2016 a následně z 22. dubna tohoto roku, tedy několik dní po incidentu. Je zde vidět, jak náraz rozvířil prach a kusy sondy odlétly několik set metrů daleko. Snad tedy bude projekt Beresheet 2.0 úspěšnější než jeho předchůdce.

izrael měsíc fb

Dnes nejčtenější

.