Zavřít reklamu

O hře Minecraft slyšel snad každý, kdo v uplynulých deseti letech nebydlel v jeskyni. Přestože se jedná o extrémně jednoduchou záležitost, ve světě si získala skoro až neuvěřitelnou oblibu, která navíc nikterak neslábne. A to dokonce ani po deseti letech od vydání jeho první verze. Ta totiž právě dnes slaví první kulatiny. 

Kdybyste před deseti lety řekli otci Minecraftu, vývojáři Marcuse Perssona, že se jeho hra stane světovým fenoménem a bude sloužit například i k výuce ve školách, zřejmě by se vám z plného hrdla vysmál. V mnoha rozhovorech ve světových médiích totiž uvedl, že své hře, kterou původně nazýval “Cave Game” sám tak úplně nevěřil. Zatímco naprostá většina herních vývojářů cílila na naprosto dokonalou grafiku nerozeznatelnou od reláného světa, on vykročil cestou zcela opačnou – vytvořit kostičkový svět, který svým designem připomínal spíše hry z minulého století. Jak se však později ukázalo, tah to byl více než dobrý. Právě jednoduchá grafika ve spojitosti s mnoha možnostmi herního světa totiž chytila nejednoho hráče za srdce, které nepustila dlouhé desítky, stovky či dokonce tisíce hodin. 

Minecraft těží jak ze zábavného singleplayeru, tak i multiplayeru. Obě dvě herní možnosti přitom propojuje de facto jediný cíl – přežít. Zatímco v singleplayeru se hráči snaží bránit NPC monstrům, které ji znepříjemňují život především v noci či v temných zákoutích, multiplayer je zase z velké části PVP záležitostí, kdy proti sobě stojí buď jednotliví hráči nebo týmy a navzájem si usilují o své kostičkové životy. Kromě boje o přežití jsou však velmi důležitými prvky hry i těžba a výroba, díky čemuž si můžou hráči stavět honosná sídla či obecně cokoliv, co je jen napadne, a ty pak zdobit k obrazu svému či svou postavu vylepšovat různou výstrojí a výzbrojí, která jim usnadní boj či těžbu. Vraťme se ale ještě chvíli k historii hry a k jejímu otci Perssonovi ze studia Mojang, pod jehož hlavičkou Minecraft vyšel. 

Miliardový nákup

Popularita Minecraftu od jeho vydání rostla tak rychle, že si jej začaly všímat velké technologické společnosti a pohrávat si s myšlenkou jeho odkoupení spolu se studiem Mojang. Tuto myšlenku nakonec přetavil do reality Microsoft, který si v září roku 2014 s Markusem Perssonem a dalšími dvěma zakladateli studia – Jakobem Porserem a Carlem Mannehem – plácl a jejich studio za 2,5 miliardy dolarů koupil. Tento krok však popularitu hry ještě více nastartoval a jelikož se na ní Microsoft snaží stále pracovat a vylepšovat jí všemi dostupnými prvky, na kontě má Minecraft zhruba kolem 150 milionů prodaných kopií a samozřejmě nespočet kopií pirátských. 

Hra, která byla původně dostupná jen na PC, se poměrně rychle zabydlela i na herních konzolích, na kterých je též velmi oblíbená, či smartphonech v čele s iPhony a iPady, na kterých se prodává za 179 korun. S Minecraftem se však můžete setkat například i na oblečení, v televizích či ve velkém množství knih, které se zaměřují mimo jiné na různé tutoriály. Poměrně zajímavé je i to, že se stal inspirací pro dánské LEGO a nyní tak již není problém ani zakoupit se stavebnici právě s tématikou Minecraftu. A jelikož zájem o hru neupadá, Microsoft s ní má další ambiciozní plány, které by ji mohly posunout na další metu. Tajemstvím není například její využití v rozšířené realitě, díky čemuž by se hráči přenesli do světa Minecraftu ještě lépe. Samozřejmostí jsou pak různá vylepšení ve stylu patchů s novým herním obsahem. 

Seberealizace v kostce

Přestože má tedy Minecraft za sebou poměrně dlouhou cestu, rozhodně se nedá říci, že by ztrácel dech – ba naopak. Svět jej totiž stále miluje a milovat zřejmě ještě pěkných pár (desítek) let bude. Přeci jen – jaká jiná hra dokáže tak příjemným způsobem rozvíjet kreativitu, umožňuje seberealizaci v podobě takřka neomezených možností stavitelství či rozvíjí logiku, která je potřebná třeba u vytváření různých obvodů nutným pro lepší funkčnost určitých prvků? V tuto chvíli zřejmě žádná. Snad se tedy bude Minecraftu dařit v tomto ohledu i nadále a novinky, které pro něj Microsoft chystá, jeho možnosti opět o pořádný kus posunou. Otázkou však je, zda je to vůbec ještě možné. Tak všechno nejlepší, fenomenální kostko. 

[appbox appstore id479516143]

Minecraft

Dnes nejčtenější

.