Zavřít reklamu

Spotlight na vašem Macu či MacBooku je takovým, dá se říct, Googlem pro vás systém. Jednoduše totiž dokáže procházet všechna data, která se v Macu nachází a ihned vám najde, co potřebujete. Taktéž můžete Spotlight využít například na převádění měn a veličin, či k počítání všelijakých příkladů. Zkrátka a jednoduše, pokud umíte Spotlight využívat, tak se může stát vaším dobrým kolegou. Aby mohl Spotlight fungovat rychle a efektivně, tak musí provádět indexaci dat. Indexace dat je laicky řečeno jakési „třídění“, pomocí kterého Spotlight ví, kde se co přesně nachází. O to rychleji poté zobrazuje výsledky. Občas se ale může stát, že zobrazování výsledků trvá dlouho, anebo se zobrazují nerelevantní výsledky. Jak tedy říct Spotlightu, aby si data znovu přetřídil? Na to se podíváme v tomto návodu.

Jak nechat Spotlight znovu indexovat data

Na vašem macOS zařízení, tzn. na Macu nebo MacBooku, klikněte v levém horním rohu na ikonu Apple loga. Otevře se menu, ve kterém klikněte na možnost Předvolby systému… Po otevření nového okna rozklikněte sekci Spotlight, která se nachází v prvním řádku na předposlední pozici. Po rozkliknutí se v horním menu přesuňte do kolonky Soukromí. Poté klikněte v levém spodním rohu na ikonu „+„. Zobrazí se okno Finderu, kde v levé části vyberte váš pevný disk – ve většině případů s názvem Macintosh HD. Poté klikněte na tlačítko Vybrat. Zobrazí se upozornění, které potvrďte stisknutím tlačítka OK. Ihned poté, co pevný disk přidáte do seznamu, jej opět označte a klikněte v levém dolním rohu na ikonu „„. Tímto se spustí opětovná indexace.

Spuštění opětovné indexace můžete poznat jednoduše tak, že Spotlight vyvoláte, a poté se v něm budete snažit vyhledat nějaký soubor. V mém případě jsem do vyhledávání napsal slovo „ceník“. Spotlight sice zobrazil některé informace a data, avšak zobrazil se také načítací proužek, který mě informoval o tom, že probíhá indexace. Počítejte s tím, že při indexaci dojde ke zpomalení vašeho zařízení, jelikož na pozadí probíhá třídění souborů, které potřebuje výkon.

indexace_spotlight-fb

Dnes nejčtenější

.