Zavřít reklamu

V posledních letech Apple usilovně pracuje na autonomních vozech, které spadají pod projekt Titan. Aby byly co možná nejbezpečnější, musí si na cestách poradit s řadou faktorů a v sekundě vyhodnotit ty nejrůznější situace. Přesně o tento problém by se mohl postarat nově vydaný patent, který popisuje zcela nový algoritmus. Ten by podle dat ze senzorů rozhodoval v nejrůznějších situacích za zlomek sekundy.

Prohlédněte si popsané snímky zveřejněné spolu s patentem:

Patent by fungoval tak, že by systém pro zpracování dat dostal informace ze senzorů vozidla, na jejíchž základě by generoval co nejkomplexnější reprezentaci okolí. Systém by taktéž využíval pasivních senzorů, mezi kterými by mohly být obyčejné kamery a nebo například zařízení LiDAR. Tato data by se posléze porovnávala s předem vytvořeným modelem a podle výsledků by docházelo k vyhodnocování situace. Ve zkratce to znamená, že zmiňovaný model bude podle dat ze senzorů během jízdy neustále upravován, díky čemuž bude samotný automobil schopen co nejlepší a nejbezpečnější jízdy.

Takto Apple používá LiDAR na SUV vozidlech:

Tohle řešení by Applu mohlo ušetřit mnoho peněz a materiálu a dokonce samotná jízda by se oproti jiným možnostem stala navíc bezpečnější. Systém by taktéž mohl využívat strojového učení, díky čemuž by se během používání neustále vylepšoval a případně se poučil ze svých chyb.

Jelikož však Apple zveřejňuje nové patenty skutečně často, existuje dost velká šance, že se zrovna tento své realizace ani nedočká. V současné situaci nám nezbývá nic jiného než čekat, jak projekt Titan bude ve výsledku vůbec vypadat. Rozhodně se však máme na co těšit.

apple icar uvodni

Dnes nejčtenější

.