Zavřít reklamu

Staré produkty Applu mají dnes už sběratelskou hodnotu a opravdoví nadšenci jsou ochotni za tyto kusy dát i statisíce korun. Opravdovou raritou pak je, pokud jsou tyto produkty dosud nerozbaleny, ceny pak letí raketově nahoru. Příkladem může být inzerát na eBay, kde je nabízen vůbec první iPod z roku 2001, který vypadá přesně tak, jako když si jej přinesli z Apple Storu.

Pokud tento přelomový produkt, který Steve Jobs uváděl slovy „1000 písní ve vaší kapse“, dosud ve své sbírce nemáte, stačí si jej z eBay objednat. Jeho cena je 19 995 amerických dolarů (tedy necelých 460 000 korun). Za tuto „lidovou“ cenu obdržíte skutečně původní iPod s 5GB úložištěm, dvoupalcovým černobílým displejem a desetihodinovou výdrží baterie. Tloušťka tohoto zařízení je 0,75 palce (zhruba 19mm), což na svou dobu bylo opravdu málo. Nyní je však pro nás představa používání téměř dva centimetry tlustého zařízení spíše odpudivá.

Byť je podobných kusů na světě už jen zřejmě hrstka, leckomu by se mohla částka za takové zařízení zdát pořádně přestřelená. Věřte, že tomu tak není. Před pěti lety se údajně stejný kousek prodal na eBay za celých 20 tisíc dolarů. To je ale pouze zlomek oproti opravdovým jablečným veteránům. Minulé září se vydražil počítač Apple-1 z roku 1976 za skvělých 375 tisíc dolarů. Důvodem je také fakt, že se jednalo o velice zachovalý stroj. Pro účely aukce byl prohlédnut znalci, kteří jeho stav ohodnotili na 8,5/10. Pokud tedy máte doma nějaký zachovalý iKousek i vy, můžete zkusit štěstí s jeho prodejem. Třeba budete díky němu o několik (set) tisíc bohatší.

iPod classic

Dnes nejčtenější

.