Zavřít reklamu

Dnes je tomu přesně na den 22 let, co Apple uvedl na trh laptop PowerBook 2400c, který byl Macbookem Air dnešní doby. Předpovídal nástup rychlých a lehkých notebooků, nabízel mimořádnou výbavu a rozšířitelnost, a stal se žádaným zbožím na několik příštích let. Ani to však nezabránilo Stevu Jobsovi, aby ho po opětovném převzetí moci poslal do věčných lovišť.

Mimořádně lehký i tenký, a přesto velmi výkonný

Jeho vzhled odráží design PowerBooku 100, a s váhou necelých 2 kg byl na svou opravdu velmi lehký. Dnešní model Air 13″ nabízí o 22 let později hmotnost 1,34 kg, a menší Air 11″ lehce přes kilo. S postupným vývojem ale ztrácely na váze všechny laptopy, tedy kromě těch herních (ač s tímto označením nmozí nejspíš nebudou souhlasit), ale tam je to zase z jiného důvodu.

PowerBook 2400c se ukázal být až překvapivě výkonným. Výrobu tenkrát dostalo – dnes už konkurenční – IBM, které přišlo se 180MHz procesory na architektuře PCI a vyrovnávací pamětí 256 kB. Díky tomu bylo možné na modelu 2400c spouštět stejné aplikace jako na téměř současně vydaném PowerBooku 3400c, který byl krátce nejrychlejším laptopem světa.

Dobře vypadal i software na 10,4″ obrazovce s rozlišením 800×600 pixelů, která využívala matici TFT. Také grafika byla celkem vysoko nad standardy tehdejší doby, a pevný disk s kapacitou 1,3 GB byl rovněž netradiční. Operační paměť (RAM) potom nabízela v základu 16 MB, ale šlo ji rozšířit i na 48 MB. Že byl PowerBook 2400c přenosnou „pracovní stanicí“ dokazovala i Lithium-iontová baterie, s níž vydržel laptop v provozu dvě až čtyři hodiny (v závislosti na jeho zatěžování).

Díky možnostem rozšíření žil výjimečně dlouho

Na rozdíl od dnešních modelů, které konektory jenom ztrácí, měl model 2400c slušnou výbavu. K dispozici byly 1x ADB, 1x sériový, 1x audio výstup, 1x audio vstup a 1 HD1–30 SCSI připojení, spolu s vestavěným konektorem Mini – 15. Pro případ rozšíření byly přítomny také sloty PCI typu I/II a možností dvojité karty typu III. Taková vybavenost se hodila zejména za několik let, kdy už byl samotný notebook sice zastaralý, ale umožnil svým uživatelům využívat USB a FireWire pro ethernet a bezdrátové sítě.

Stejně jako u jiných lehkých laptopů, udělal Apple několik kompromisů. Vypustil proto u modelu 2400c CD-ROM a integrovanou disketovou jednotku; obojí šlo ale používat externě přes kabel. Právě díky možným způsobům rozšíření sloužil PowerBook 2400c dlouhé roky více než dobře. Přednastavený byl sice Mac OS 8, ale mohl fungovat na jakékoliv verzi OS od System 7 do Mac OS X 10.2 Jaguar (se správnou modifikací). Díky tomu jeho obliba ještě stoupla zejména v Japonsku, kde lidé preferovali lehké notebooky mnohem dříve než v Evropě.

Slavil úspěch, a přesto byl nadobro ukončen

I přes veškerou oblibu byl ale projekt PowerBook 2400c ukončen jen dva měsíce poté, co byl vydán. Zasloužil se za to Steve Jobs, který byl tou dobou povolán zpět, aby zachránil hroutící se společnost. Aby ji Jobs udržel „na nohou“, musel vyřadit celou řadu (i slibných) projektů, protože Apple mnohdy investoval do projektů bez návratnosti. Některé prostě nevyšly, jiné neměly očekávaný úspěch, vývoj dalších se zase protáhl i o několik let. V následujícím roce zůstaly Applu pouze čtyři hlavní produkty, a sice iMac G3, Power Macintosh G3 a laptopy řady PowerBook G3.

PowerBook 2400c slaví 22. narozeniny

Dnes nejčtenější

.