Zavřít reklamu

Když se řekne Apple Store, valné většině jablíčkářů se vybaví krásný obchod s minimalisticky řešeným interiérem, dřevěnými stoly a spoustou produktů od Applu volně dostupných k vyzkoušení. Z tohoto popisu tak lze s trochou nadsázky jablečné obchody považovat za jakési svatostánky všech fanoušků Applu. Pravda je ale zřejmě někde úplně jinde. 

Takto vypadá jeden z nejzajímavějších Apple Storů ležící v Thajsku: 

Apple Story ušly od svého vzniku za éry Steva Jobse dlouhou cestu, kterou v posledních pěti letech určovala především dnes již bývalá šéfka maloobchodní sítě Angela Ahrendts. Ta se jablečné obchody snažila dlouhodobě přeměnit z “pouhých” prodejích ploch na místa pro setkávání lidí či vzdělávání. To se sice povedlo, což dokazuje i celosvětová obliba vzdělávacích seminářů Today at Apple, za úspěch se to ale tak úplně označit nedá. Agentura Bloomberg totiž vyzpovídala řadu zaměstnanců Applu z Apple Storů či zákazníků, kteří vyjádřili z nynějšího stavu Apple Storů jistou frustraci. 

Zatímco se Angela v minulých letech snažila v obchodech posílit sílu brandu a celkově změnit vnímání obchodů, začalo přibývat stále více nespokojených zákazníků, kteří poukazují na určitou chaotičnost obchodů. Bývalá šéfka maloobchodu například z některých Apple Storů nechala odstranit klasický Genius Bar, ke kterému si uživatelé chodili pro rady k technikům. Ti jsou sice v obchodech stále k dispozici, jejich vyhledání je však nyní o poznání složitější a mnohdy musí probíhat přes klasické prodavače. Jednoduchost, která právě Genius Bary zdobila, je tak rázem ta tam. 

Je to právě jakési splynutí zón pro určité úkony v jeden celek, co označují jak zaměstnanci, tak zákazníci za problémové. Podle slov jednoho z vyzpovídaných zaměstnanců Applu se dají tyto kroky označit za snahu zefektivnit určité věci, které se však ve výsledku staly pro mnohé zákazníky o poznání obtížnějšími. A právě tato nepříliš povedená transformace obchodů může být jedním z důvodů, proč Angela přepustila místo u kormidla maloobchodů Deirdre O’Brein. Právě ta má totiž podle slov jednoho z bývalých manažerů navrátit Apple Storům zašlý lesk oprášením některých prvků z minulosti – tedy například znovu rozdělením obchodů do přehledných “zón” či navrácení Genius Barů. Právě tak by se totiž mohla stát návštěva jablečných obchodů opět pro valnou většinu zákazníků příjemnou záležitostí. 

Je jasné, že pohled zákazníků na obchody nelze změnit ze dne na den, ale je k tomu potřeba skutečně dlouhodobá práce. To by však pro Apple nemusel být problém, jelikož má s jejich transformací již poměrně bohaté zkušenosti. Ve výsledku však bude záležet na tom, zda se mu do změny jejich vnímání vůbec bude chtít. Faktem totiž je, že mnohé nové Apple Story jsou vystavěny přesně jakožto místa setkání a nikoliv “jen” obchody. Snahou změnit jejich vnímání by tak spoustu svých předešlých kroků více či méně pošlapal. Jak se rozhodne ale ukáže až čas. 

apple-store-fbb

Dnes nejčtenější

.