Zavřít reklamu

Před malou chvílí vydal magazín Bloomberg rozsáhlý seznam změn a možností, kterých se dočkáme v nových operačních systémech iOS 13, macOS 10.15 a watchOS 6. Minulý rok si operační systém macOS vysloužil opravdu velká vylepšení, například v podobě nových dynamických tapet, tmavého režimu a dalších funkcí, které nám zpříjemňují každodenní práci s jablečným počítačem. Jak to podle dostupných informací vypadá, tak i tento rok tomu nebude jinak a macOS s pořadovým číslem 10.15 se dočká dalších převratných novinek, které jistě ocení veliká většina z vás.

Největší změna

Mezi největší změnu patří možnost pro spuštění aplikací určených pro iPad i na Macu. Jablečná společnost tedy umožní všem vývojářům, kteří vytvářejí aplikace pro iPad, aby mohly být jejich aplikace spuštěny i v rámci operačního systému macOS. Tato možnost je naprosto parádní, jelikož vývojáři už nebudou muset složitě vyvíjet zvlášť aplikaci pro Mac a zvlášť pro iPad, potažmo iOS. Tím dojde k celkovému zjednodušení produkování aplikací, což bude mít samozřejmě za následek nárůst počtu aplikací v App Storu. Neplatí však ale, že to, co se objeví v iOS App Storu, se automaticky objeví v Mac App Storu. Vývojářům bude poskytnuto rozhraní, které jim pouze nabídne jednodušší „konverzi“ iOS aplikace na macOS aplikaci. Co se týče aplikací pro iPhone, tak ty bychom měli být na Macu schopni spustit příští rok.

Další novinky

Dále má kalifornský gigant v plánu přenést některé své vlastní aplikace z iPadu na Mac. Bude se jednat o aplikaci Podcasty, a také o zbrusu novou aplikaci, která vznikne sloučením aplikací Najít iPhone a Najít přátele. Ke sloučení těchto aplikací by mělo dojít již tento rok v iOS 13. Taktéž se pro macOS dočkáme nové aplikace Apple Music. Dále macOS 10.15 nabídne například Čas u obrazovky, efekty pro Zprávy, integrace Siri se Zkratkami, přepracovanou aplikaci Připomínky a lepší Apple Books.

Koncept funkce Čas u obrazovky pro Macy (Jacob Grozian):

A co hardware?

Při příležitosti vydání nových operačních systémů bychom se tento rok měli také dočkat představení nového hardwaru. Konkrétně by se mělo jednat o nový Mac Pro společně s novým HDR monitorem, který získal označení J290.

Podívejte se na koncept nejen nového monitoru od Applu:

Co všechno si pro nás jablečná společnost v rámci konference WWDC 2019 připraví, tak na to si budeme muset ještě necelý měsíc počkat. WWDC, Worldwide Developers Conference, tento rok začíná 3. června a my už se v redakci nemůžeme dočkat jejího startu.

macos_1015_fb

Dnes nejčtenější

.