Zavřít reklamu

Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple, se nechal v nedávném rozhovoru pro magazín ABC News slyšet, že společnost vymýšlí další upgrady pro „Čas obrazovky“, díky kterým půjde lépe bojovat se závislostí na zařízeních. Uvedl, že sice prodávají iPhony a iPady i rodinám, ale nechce, aby je jednotliví členové – zejména pak děti – využívali tolik, jak je dnes zvykem.

Apple vylepší funkci „Čas obrazovky“

Apple přidal do systému iOS už v loňském roce funkci Time Screen (Čas obrazovky), která umožňuje rodičům ovlivnit, kolik času jejich dítě u obrazovky stráví. Nastavit můžete buď celkový čas, nebo ho vymezit pro každou aplikaci zvlášť: třeba dát 30 minut na YouTube, 30 na oblíbenou hru, a hodinu na sociální sítě. Čas obrazovky můžete spravovat z iPhonu nebo iPadu, na kterém máte přihlášený vlastní AppleID/iCloud s přidruženými účty svých dětí. Následně vám budou chodit i reporty, kolik času daný člen u obrazovky tráví, které aplikace nejvíce využívá apod.

Tim připustil, že Apple nemá v současné době úplně informace o rodičovské výchově, protože neexistují žádné standardizované postupy nebo jednotné názory. Naopak. Každý z rodičů pohlíží na výchovu trochu jinak, a měl by mít možnost rozhodnout sám, co je pro dítě špatné, a podle toho mít možnost omezení nastavit.

Apple proto podle jeho slov pracuje na lepším způsobu, jak vytvářet věkové hranice pro jednotlivé aplikace, a že určité tituly budou vyžadovat schválení rodičem. Tím Cook si uvědomuje, že co může být z hlediska rodičovské ochrany dobré pro něj, nemusí být pro jiného akceptovatelné. Pravidelně prý dostává spoustu tipů od rodičů, a je si jistý, že společně dosáhnou skvělých výsledků.

Tim Cook dává najevo, že uživatelé Apple nejsou „produktem společnosti“

Sám generální ředitel přiznal, že on sám kontroloval iPhone i 200krát denně, což je dvakrát tolik, než si myslel. Ani po omezení notifikací ale prý jeho kontrolu neomezil. Kromě rodičovské ochrany probírali v rozhovoru také otázku soukromí, načež Cook zopakoval větu, jakou uvedl ke skandálu Facebooku na počátku loňského roku: „Nejste naším produktem.“ a dodal: „Našimi produkty jsou iPhony a iPady. Vaše data střežíme, a chceme vám pomoci svá data ochránit a udržet v soukromí. Jsme na vaší straně.“

Tvrzení podložil Tim Cook voláním po legislativní změně, kterou začátkem letošního roku předložil. Podle něj by měly společnosti shromažďovat pouze minimální množství osobních údajů; proč a které to jsou by měla pak každá organizace podrobně uvést. Dále uvádí, že by změna legislativy měla dát uživatelům možnost svá data kdykoliv získat, opravit nebo je úplně odstranit. Rozhovor uzavřel slovy: „Ti, kteří sledují internet, o vás ví mnohem více, než kdyby se vám dívali do okna. Mnohem více.“

Apple iPhone - čas obrazovky

Dnes nejčtenější

.