Zavřít reklamu

V posledních letech se stále více a více rozrůstá trend takzvané chytré domácnosti. Spousta lidí si pořizuje produkty, které jsou určené pro usnadnění každodenního života. Ty poté přímo v domácnosti spolu komunikují a jsou tak schopné se spolu dorozumět. Většina z nás však stále má z takovýchto novinek strach. V nově uveřejněné studii jsme dokonce zjistili, že až dvě třetiny amerických vlastníků takovýchto chytrých domácností je považují za strašidelné.

Nejdůležitější pro všechny uživatele je stále samozřejmě soukromí. Jakýsi pocit bezpečí se však může vytratit, když víme, že všude po domě máme hned několik zařízení, která za pomocí sofistikovaných senzorů snímají co mohou. Až 67 procent dotazovaných Američanů se shodlo na tom, že chytrá domácnost dokáže být zkrátka strašidelná. Pokud se podíváme pouze na jejich vlastníky, dostaneme pozoruhodné číslo 66 procent. Pro 84 procent vlastníků bylo při koupi naprosto nejdůležitější jejich bezpečí. I při samotném výběru se totiž údajně velmi pečlivě dívali na všechny funkce a schopnosti produktu, aby případně nenarušili vlastní soukromí. Veškerá tato data byla zveřejněna během Mezinárodního spotřebitelského summitu 2019, který se odehrál v portugalském Lisabonu. Do studie se zapojila okolo šesti tisíc spotřebitelů, kteří se byť jen lehce zajímají o produkty z chytré domácnosti.

Prezident neziskové organizace Internet Society na tohle téma podotkl, že aby lidé více věřili produktům z kategorie IoT (Internet věcí), musí sami výrobci udělat něco víc než doposud. Podle ředitelky Consumers International (společnost, která pořádala výše zmiňovaný summit) Heleny Leurent, by do celé této problematiky měl vstoupit stát. Ten by posléze mohl zákony regulovat a zpřísnit veškeré nezbytné podmínky.

Samotný Apple nabízí pro správu chytré domácnosti aplikaci HomeKit, při jejímž vývoji byla bezpečnost spotřebitele naprosto klíčová. Do aplikace nepřidáte žádné zařízení, které nedisponuje takzvaným end-to-end šifrováním, čímž se zajistí, aby neunikl ani jediný bit dat jakékoliv třetí straně. Vlastníte doma nějaký produkt pro chytrou domácnost? Věříte mu?

chytra-domacnost-fb

Dnes nejčtenější

.