Zavřít reklamu

Mezi loňskými iPhony nenajdeme ani jeden model s Touch ID. Od této technologie se totiž Apple, tedy alespoň u iPhonů, oprostil. V nových jablečných telefonech tedy nalezneme mnohem bezpečnější autentizační metodu Face ID, jež byla představena v roce 2017 spolu s iPhonem X. Pravděpodobnost jejího prolomení je v tomto případě 1:1000000, u Touch ID to bylo 1:50000. Ač je sice Face ID papírově 20x bezpečnější, není bezchybné. Některým jednovaječným dvojčatům se tuto technologii podařilo prolomit. Je ale stále spousta jedinců, kteří nedají dopustit na Touch ID dopustit. A dle zveřejněných patentů se možná s touto technologií nehodlá rozloučit ani Apple.

Grafické znázornění obou patentů:

U mnoha konkurenčních androidích telefonů můžeme dnes vidět čtečku otisků prstů zabudovanou v displeji. Podobné plány má tedy možná i Apple. První patent se nazývá „Metody biometrického zobrazování vstupních ploch“. V displeji by měla být zabudována sada akustických měničů, které by v patřičný okamžik skenovaly otisk prstu. V tomto případě samozřejmě kdekoli na celé ploše displeje. Zatímco tedy konkurence dnes má čtečku otisku prstu funkční na jednom specifickém místě na displeji, Apple myslí praktičtěji.

Druhý patent s názvem „Akustický zobrazovací systém pro prostorovou demodulaci akustických vln“ popisuje stejnou technologii jiným způsobem. V displeji by byly dvě řady snímačů. První by „deformoval“ povrch displeje elektrickým signálem, druhý by pak tuto deformaci měřil. Samotné měření by také generovalo elektrické signály, které by zaznamenávala technologie, jež by je převáděla do obrazu prstu.

Jedná se samozřejmě pouze o patent, který nemusí být nikdy uveden v život. Ovšem několik podobných patentů, které se zaobírají technologií čtečky otisku prstu po celé ploše displeje, má Apple více. Možná tedy časem k FaceID přibude i možnost odemykat jablečné zařízení prstem.

TouchID

Dnes nejčtenější

.