Zavřít reklamu

Vzpomínáte si ještě na rok 2013 a novinky, které Apple odhalil na WWDC? Minimálně na jednu byste určitě mohli. Svět totiž tehdy zaujal startup Anki zabývající se robotikou a umělou inteligencí, který si na pódiu při úvodní keynote vývojářské konference užil pár chvil slávy, když ukázal svým způsobem revoluční autodráhu. Na té se mohlo pohánět hned několik autíček, o jejichž ovládání se staral iPhone. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem autíčka nejezdila díky propojení s iPhonem i sama a vy jste si tak mohli de facto zazávodit proti umělé inteligenci, jako je tomu například v počítačových hrách. Svůj geniální nápad však již bohužel Anki nevylepší. 

Startupu se podle dostupných informací v minulých letech nedařilo tak, jak jeho vedení předpokládalo a i přes snahu zajistit potřebné financování musí nakonec “zavřít krám”. O práci kvůli tomu přijde zhruba 200 lidí, kteří na projektech společnosti pracovali. Valná většina z nich má zkušenosti především s robotikou a umělou inteligencí, kterou uplatňovali zejména při tvorbě minirobotů sloužících pro zábavu. Ostatně, právě ty v minulosti spolu s autodráhou vypustili mezi běžné uživatele a setkali se díky nim s velmi pozitivními ohlasy. Jelikož se však jedná o poměrně specifický produkty, velké prodeje bohužel nezaznamenaly. 

Nutno podotknout, že Anki velmi věřil i samotný Apple. Samotný Tim Cook prezentoval společnost jako někoho, kdo dokáže přinést umělou inteligenci a robotiku do našich každodenních životů, což znělo ještě před pár lety jako něco naprosto neuvěřitelného. Při pohledu na autodráhu, kterou na WWDC Anki ukázala, se však nadšení šéfa Applu nelze divit. Jedná se totiž i v této době o poměrně sofistikovaný produkt, který využívá celou řadu technologií ke své správné funkčnosti. Detailněji si o ní můžete přečíst zde. 

maxresdefault

Dnes nejčtenější

.