Zavřít reklamu

Každý z nás občas využije funkci mobilního hotspotu ve svém iPhonu či iPadu. Máte-li dostatek mobilních dat, jedná se o příjemný způsob, jak na jakémkoli místě vytvořit pro okruh lidí W-Fi. Z minulosti a všemožných soudních sporů víme, že kdejakou funkci iPhonu si často nárokuje jiná společnost, a proto žene technologického giganta k soudu. Jinak tomu není ani u funkce „Osobní hotspot“.

Donedávna Apple prodával i vlastní routry: 

Apple je žalován společností WiNet Labs sídlící ve Wyomingu u kalifornského okresního soudu. Patent se nazývá „Multi-to-multi point bezdrátový přenosový datový protokol“. Popis této patentové přihlášky je velmi zdlouhavý a odborný. Jádrem případu je fakt, že patent zahrnuje kroky a koordinaci pro organizování více uzlů v síti. To je důvod, proč je na Apple vznesena žaloba. Zástupci společnosti WiNet tvrdí, že v roce 2014 se s Applem chtěli domluvit na licenčním poplatku. Apple ale jejich výzvy ignoroval.

Společnost WiNet se dožaduje náhrady škody v maximálně možné zákonem povolené míře. Patent samotný se datuje do roku 2005, kdy jej vlastnila čínská společnost M-Labs. O několik let později byl patent postoupen na v současné době Apple žalující WiNet. Jablečná společnost se měsíčně potýká s několika žalobami, z nichž velká většina bude soudem zamítnuta. Jelikož wyomingská společnost nemá v současné době ani webové stránky, dost možná se jedná pouze o dalšího patentového trolla, který na sebe chce jen upozornit.

V největším soudním sporu se mohl Apple utkat před několika týdny s Qualcomem, když jej žaloval o 30 miliard dolarů. K podivení všech ale žalobu stáhl a s Qualcommem se vyrovnal mimosoudně, tedy uhradil licenční poplatky za poslední 2 roky. Kdekdo spekuluje, že právě Qualcomm vyrobí pro Apple 5G modemové čipy, které budou tepat v iPhonech v roce 2020. Tuto úlohu měl původně zastat Intel, který ale dal od výroby 5G čipu pro smartphony ruce pryč.

Apple Court fb

Dnes nejčtenější

.