Zavřít reklamu

Jen málokdo z nás si pořizuje nový iPad pokaždé, když Apple vydá nový model. Ke svým – byť někdy stařičkým – zařízením máme navíc leckdy i citový vztah a nechceme se jich jen tak vzdát. Co si ale počít, když se váš starý iPad začíná výrazně zpomalovat? Není potřeba tablet hned odevzdávat do starého železa – můžete ho zkusit zrychlit za pomoci triků, které vám dnes představujeme.

Aktualizace a restart

Aktualizace softwaru a restart zařízení by měl být při výskytu problémů nebo zpomalování první volbou. Aktualizace softwaru přináší uživatelům nejenom nové funkce, ale také optimalizaci, opravu chyb a bezpečnostní záplaty, a může mít významný vliv na zrychlení vašeho iPadu. Aktualizaci softwaru provedete přes Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru. Po dokončení aktualizace by se vaše zařízení mělo samo restartovat. Pokud se tak nestane, vypněte ho a opět zapněte.

Zrušit aktualizace aplikací na pozadí

Aktualizace aplikací na pozadí je užitečnou funkcí, který vám usnadní práci a zbaví vás nutnosti kontrolovat a provádět aktualizace ručně. Představuje ale také jistou zátěž pro systém a pro chod vašeho iPadu, proto je lepší ji u starších zařízení deaktivovat. Stačí spustit Nastavení -> Obecné -> Aktualizace aplikací na pozadí, kde funkci vypnete.

U aplikací ještě chvíli zůstaneme. V závislosti na tom, jak dlouho svůj iPad vlastníte, se vám v něm nahromadilo množství obsahu, jehož část možná vůbec nevyužijete. Projděte si všechny aplikace v iPadu a ty nepotřebné smažte – dlouze podržte ikonku aplikace a poté klepněte na křížek v horním rohu. Uvolněním místa na vašem iPadu ho také o něco více zrychlíte.

Snížení pohybu a průhlednosti

iOS zařízení se vyznačují mimo jiné také skvělým vzhledem svého uživatelského rozhraní. Jeho součástí jsou i působivé animace, které ale mohou u starších zařízení zapříčinit zpomalení. Podobně je to i s průhledností některých grafických prvků. Naštěstí Apple umožňuje tyto prvky deaktivovat a zrychlit tak chod vašeho iPadu. Spusťte Nastavení -> Zpřístupnění, kde deaktivujete možnost Omezit pohyb, přehrávání efektů zpráv, a můžete také zapnout snížení průhlednosti.

Pročištění Safari

Pokud na svém iPadu často používáte webový prohlížeč Safari, měli byste čas od času promazat mezipaměť a data stránek. Po nějaké době může i tento obsah negativně ovlivnit rychlost chodu vašeho iPadu a způsobit zpomalení prohlížeče. Spusťte Nastavení -> Safari -> Smazat historii a data stránek.

Vypnutí nepoužívaných služeb

Na vašem  iPadu po celou dobu provozu běží řada funkcí, z nichž některé vůbec nepoužíváte. Tyto funkce ale mohou váš tablet zbytečně zpomalit. V Nastavení můžete vypnout nejenom Siri, ale například také polohové služby. Vypnutí vybraných služeb může zrychlit váš iPad, mějte ale na paměti, že tím můžete vyřadit z provozu také některé potřebné funkce, proto si pečlivě rozmyslete, které služby chcete na svém iPadu deaktivovat.

ipad-mini-fb

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.