Zavřít reklamu

Mír, který před pár dny uzavřel Apple s Qualcommem po mnohaměsíční patentové tahanici, udělal pořádnou čáru přes rozpočet hlavně společnosti Intel. Právě na tu se totiž nyní Apple obracel kvůli výrobě 4G a 5G modemů pro jeho iPhony, jelikož s ní spolupracuje již řadu let a měl s ní tak jen ty nejlepší zkušenosti. S vývojem 5G modemu měl však Intel podle dostupných informací velké problémy a když proto vzal Apple Qualcomm na milost, bylo prakticky jasné, že se u tohoto komponentu obrátí raději na něj. Právě Qualcomm je totiž ve výrobě datových modemů naprostá světová špička. Jelikož však mír přišel poměrně pozdě, Intel si tak ještě letošní rok lukrativní zakázku od Applu užije. 

Zatímco 5G modemy pro smartphony Intel po uzavření míru dvou výše zmíněných společností okamžitě odpískal, ve 4G se hodlá realizovat i nadále. To nyní potvrdil při rozhovoru s investory s tím, že finišuje s vylepšenou verzí jeho 4G modemu, která by měla být dostupná do podzimu. Přestože šéf Intelu přímo nepotvrdil, že budou tyto modemy vsazeny do letošních iPhonů, naprostá většina odborníků má v tomto ohledu jasno. Modemy od Intelu totiž musí Apple využít už kvůli tomu, že se s Qualcommem dohodl na urovnání vztahů skutečně pozdě a jeho 4G tak do svých zařízení nestihne implementovat. S Intelem má navíc pravděpodobně i dobíhající smlouvy, jejichž rušení by přineslo další komplikace. Samotný Intel pak navíc slíbil při oznámení odchodu z 5G světa smartphonů, že všechny nasmlouvané závazky pro 4G samozřejmě splní. 

Na Intel musel Apple vsadit vše už v loňském roce, kdy se naplno rozhořel spor právě s Qualcomemm, od kterého v minulosti též odebíral modemy. S tímto krokem však mnoho jablíčkářů nesouhlasilo, jelikož mají modemy od Intelu mírně horší vlastnosti než právě od Qualcommu, což potvrdily mimo jiné nezávislé testy. Návrat Qualcommu do dodavatelského řetězce Applu je tak pro mnohé skvělá zpráva, byť se jeho prvního podpisu v jablečných produktech dočkáme až příští rok – zato však bude už “pět géčkový”. 

logo Intel

Dnes nejčtenější

.