Zavřít reklamu

Modul Crew Dragon od společnosti Elona Muska SpaceX je v posledních měsících velmi sledovaný. Má sloužit k relativně snadné dopravě osob na mezinárodní vesmírnou stanici ISS, a tak na její přechod do ostrého provozu netrpělivě čeká i NASA. Nicméně po mnoha dobrých zprávách z testovacích letů nyní přichází jedna velmi negativní.

Při jednom z dalších testů, který cílil na motory, došlo k výbuchu a k velkému poškození modulu. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, ale rozhodně se tímto incidentem opozdí první let s živou posádkou, který měl být velkým milníkem. Poprvé v historii totiž půjde o let s živou posádkou do vesmíru strojem soukromé společnosti.

Crew Dragon už ve vesmíru byl. Stalo se tak začátkem března tohoto roku, kdy se modul bez živé posádky dostal k vesmírné stanici ISS a podařilo se mu k ní i bez problému připojit a poté se dostat bezpečně zpět na Zemi. Od té doby byly otestovány i bezpečnostní systémy a nyní došlo na řadu testování motorů.

Během něho došlo k problémům při zážehu motorů SuperDraco. Ty slouží pouze k odpoutání modulu od rakety v případě problémů během startu. Nyní musí SpaceX i NASA provést šetření, aby přišly na příčinu výbuchu a jistě budou naplánovány i další testy. Po problémech Boeingu, který pracuje na podobném modulu, který má sloužit ke stejnému účelu, se tak odkládá zařazení do provozu i u Crew Dragon. Pro NASA jde také o velký problém, protože už nechce nadále finančně podporovat ruskou vesmírnou agenturu. Ta se totiž o dopravu astronautů do vesmíru nyní stará a vlastní řešení by pro NASA bylo nejlepší variantou.

spacex

Dnes nejčtenější

.