Zavřít reklamu

Stalo se vám už někdy, že jste omylem v aplikaci Mail smazali nějaký e-mail? Nebo jste něco psali v poznámkách, ale namísto toho, abyste text zkopírovali, jste jej smazali? Pokud jste si na jednu z předešlých otázek odpověděli kladně, tak jste tady dnes naprosto správně. Možná jste si už někdy na vašem iPhonu či iPadu všimli, že se na obrazovce někdy „z ničeho nic“ objeví otravná hláška Odvolat akci. Většinou jste v tomto případě klikli na možnost Zrušit, jelikož jste prostě nevěděli, o co se jedná. V dnešním návodu si ale ukážeme, že tohle „otravné“ oznámení může být ve skutečnosti velice užitečné.

Funkce Zpět zatřesením

Určitě už jste někdy chtěli na vašem iOS zařízení něco uvést do původního stavu. Na počítačích k tomuto úkonu existuje tlačítko Zpět. Ať už tedy omylem něco smažete, anebo přepíšete, vždy se můžete vrátit zpět. Možná si myslíte, že na iOS tato možnost jednoduše neexistuje, ale opak je pravdou. Funkce, která vám může svým způsobem tlačítko Zpět nahradit, se jměnuje Zpět zatřesením. V praxi to funguje tak, že pro odvolání akce stačí vaším telefon zatřást (provést otřes). Poté se ona notifikace zobrazí a vy se můžete vrátit zpět. Jak tuto funkci (de)aktivovat?

(De)Aktivace Zpět zatřesením

Pokud vám funkce Zpět zatřesením nevyhovuje, anebo ji máte z nějakého důvodu vypnutou, tak ji můžete (de)aktivovat v Nastavení. Zde se poté přesuňte do záložky Obecné a rozklikněte kolonku Zpřístupnění. Poté vyberte možnost Zpět zatřesením a uveďte switch do aktivní či neaktivní pozice.

Jak používat Zpět zatřesením

Dejme tomu, že si píšete nějaký text v poznámkách. Najednou jej chcete zkopírovat, avšak namísto kopírování jen omylem smažete. V tomto případě se bude funkce Zpět zatřesením opravdu hodit. Po smazání tedy nedělejte nic jiného a neprodleně zatřeste vaším zařízením. Zobrazí se notifikace s názvem Odvolat akci: Psaní, kde stačí kliknout na tlačítko Odvolat akci. Poté se smazaný text vrátí na své místo.

Zpět zatřesením naopak

Pokud jste měli nějaký text téměř hotový, avšak omylem jste použili funkci Zpět zatřesením a odvolali jste akci, tak se můžete vrátit i vpřed. Po stisknutí možnosti Odvolat akci stačí opět zařízením zatřást a nyní zvolit možnost Znovu: Psaní. Takto vrátíte odvolaný text zpět.

Pomocí funkce Zpět zatřesením už se vám nikdy nestane, že byste na iPhonu či iPadu něco omylem smazali a nemohli použít tlačítko Zpět. Bohužel však tato funkce nefunguje naprosto v každé aplikaci, a tak byste si pokaždé měli dávat pozor na každý další krok, který se chystáte udělat.

odovlat_akci_ios_fb

Dnes nejčtenější

.