Zavřít reklamu

Společnost Apple je označována za jednu z nejúspěšnějších firem (nejen) v historii technologického průmyslu. Navzdory občasným dílčím propadům si svou pozici drží dodnes. V loňském roce dosáhl Apple hodnoty jednoho bilionu dolarů, opakovaně se umisťuje v nejrůznějších žebříčcích, hodnotících úspěšné společnosti. Co pomohlo Applu dostat se na jeho současnou pozici?

Steve Jobs

O Stevu Jobsovi a jeho svérázném přístupu i vystupování si můžeme myslet, co chceme. Pravdou ale je, že se výrazně a nesmazatelně podepsal na podobě společnosti Apple i na jejím úspěchu. Byl to právě Steve Jobs, kdo vynesl Apple do popředí revoluce ve výpočetní technice a jejím přínosu pro jednotlivce. Dokázal z obyčejných věcí, jako je telefon nebo hudební přehrávač, udělat poptávané produkty, jejichž vlastnictví bylo po určitou dobu jakýmsi statusem, a dokázal svým způsobem vytvořit značku i ze svého vlastního jména a osobnosti. Už od chvíle svého založení byl Apple Stevem Jobsem předurčen k tomu, aby dokázal velké věci. A byl to právě návrat jejího spoluzakladatele, co Apple ve druhé polovině devadesátých let minulého století zachránilo před krachem.

iPhone

Když v roce 2007 Apple představil svůj iPhone, jen málokdo si uměl představit dopad, jaký toto zařízení ve výsledku mělo na moderní mobilní komunikaci. Navzdory dílčím nedostatkům se v průběhu prvního roku podařilo prodat 1,4 milionu iPhonů a Apple brzy zastínil své konkurenty a dosavadní vládce na trhu, společnosti Nokia a Blackberry. Přestože se Apple v průběhu času propadl na třetí místo v žebříčku výrobců smartphonů (předběhli ho giganti Samsung a Huawei), iPhone je stále velmi populárním a poptávaným produktem.

Služby

Není to tak dávno, co se nám při vyslovení slova „služby“ v souvislosti se společností Apple vybavil například iCloud, iTunes či Apple Pay. Tim Cook ale již dlouhá léta upozorňoval na to, že Apple chce klást na služby stále větší důraz. Jedním z prvních důkazů bylo spuštění hudební streamovací platformy Apple Music, letos Apple představil Apple News+, Apple TV+ a herní platformu Apple Arcade. Nesmíme zapomínat na to, že mezi služby, poskytované společností Apple, patří také App Store, který je pro firmu zdrojem nezanedbatelných příjmů. Apple to zkrátka se službami myslí vážně, neváhá do nich investovat a investice se mu také s největší pravděpodobností vyplatí.

Čína

Jakkoli to může znít ve světle současného postavení Applu na čínském trhu směšně, bez Číny by Apple v mnoha směrech nemohl být tím, čím je. Zdejší trh ještě donedávna představoval velkou část příjmů společnosti, iPhone zde platil jako symbol prestiže u příslušníků střední třídy, a není  divu, že se Apple snaží se na zdejším trhu i nadále co nejvíce udržet. Čína je pro Apple významná i z pozice dodavatele – v Shenzhenu na jihu země se nachází podstatná část výroby iPhonů.

Značka

Magazín Forbes, který na základě nejrůznějších údajů sestavuje žebříčky nejhodnotnějších společností, umístil společnost Apple hned několik let po sobě na jejich přední příčku. A ikonické logo nakousnutého jablíčka je zapsané i v podvědomí těch, kteří si s technologiemi nijak netykají. Patří mezi nejznámější loga 21. století. Paul Nelson ze společnosti BrandMatters srovnává Apple s jinou světově proslulou značkou – Coca Colou. „Jedna věc, které byl Apple na rozdíl od Coca-Coly schopný, je držet krok s dobou a být aktuální,“ uvádí. „Apple je prostě takový – je to komplexní ekosystém,“ dodává.

apple-logo-apple-store-fb

Dnes nejčtenější

.