Zavřít reklamu

Jednou z nejoblíbenějších funkcí navigace Waze je možnost nahlašování problémů na trase, díky čemuž se o nich ostatní řidiči mohou dozvědět s dostatečným předstihem a tudíž se na ně včas připravit. Pokud se tedy blížíte například ke koloně či dopravní nehodě, máte zpravidla dostatek času na vymyšlení alternativní trasy, kterou krizové místo objet. Co kdyby se ale podobný systém dal využít například u veřejné dopravy?

S myšlenkou inspirovat se vychytávkami Waze a implementovat je na veřejnou dopravu nyní přichází Google ve svých mapách. Právě vlajkové či autobusové spoje mají totiž Google Maps zvládnuté skutečně bravurně a nejednoho uživatele již vytáhly z bryndy. Zcela dokonalé však samozřejmě nebyly. Výjimkou nebylo například to, že vám nabídly spoj, který byl již značně obsazen či dokonce plný, a vy jste tak museli čekat na další. A právě to by se mělo již brzy změnit. 

V Google Maps po celém světě se začíná uživatelům cestujícím ve veřejné dopravě zobrazovat zcela nová možnost inspirovaná právě nahlašováním problémů z Waze. Díky ní mohou dát ostatním uživatelům, kteří chtějí využít spoj, ve kterém právě jsou či jej před chvílí opustili, vědět, jak zaplněný je. Stejně jako u Waze je navíc tento feedback velmi rychlý, přesto však velmi užitečný. 

Nová možnost se dle dostupných informací zobrazuje uživatelům po celém světě, avšak zatím v omezené míře. Navíc se zdá, že není vázána na žádnou aktualizaci, ale Google ji spustil “na dálku”, stejně jako tomu bylo například u Apple Pay od Applu. Snad se tedy již brzy tato novinka rozšíří daleko více a Google Maps budou díky ní opět o pořádný kus využitelnější. Vzhledem k tomu, jak pomalu se po světě rozšiřují některé nové prvky v čele s “wazovským” nahlašováním nehod v těchto mapách, se to však bohužel příliš očekávat nedá. 

Google Maps

Dnes nejčtenější

.