Zavřít reklamu

Ačkoliv nás od představení nového iOS 13 dělí ještě dlouhý měsíc a půl, úniky informací z posledních dní nám toho mnoho o tomto novém jablečném systému poodhalily. Není se tak čemu divit, že se nejeden designér pouští do tvorby konceptů, díky kterým si můžeme alespoň o některých novinkách udělat o poznání reálnější obrázek. A přesně jeden takový koncept vám chceme ukázat i dnes. 

Zřejmě nejviditelnější novinkou, která má v iOS 13 dorazit, bude bezesporu Dark Mode. Vylepšení, po kterém volají mnozí jablíčkáři již dlouhé roky, už totiž potvrdilo hned několik na sobě nezávislých zdrojů a de facto i Apple jeho použitím v loňském roce v macOS Mojave. Tmavý režim bude velmi příjemný především pro oči ve večerních hodinách, avšak zamilují si ho i uživatelé iPhonů s OLED displeji, kterým by mohl zajistit o poznání delší výdrž jejich smartphonů.

Koncept zachycuje též základní multitasking, které umožňuje spustit dvě aplikace zároveň na jednom displeji. Toto vylepšení čekali mnozí z nás již vloni při příchodu iPhonu XS Max, na jehož 6,5″ displeji by byl zajisté tento prvek zajímavě využitelný. Nic takového se však bohužel nestalo. I o multitaskingu se ale v minulosti mluvilo jakožto o možné novince v iOS 13, byť rozhodně ne tak nahlas jako o Dark Modu či přepracovaném ukazateli hlasitosti.

Dalším velmi hezkým prvkem je Cower Flow v aplikaci Hudba, který dává vzpomenout na starší iPhony a iPady, jenž tímto softwarovým řešením disponovali. Ani v roce 2019 se však rozhodně nedá označit za nepovedené, ba naopak. Totéž se dá říci o funkci Always-on, která by na zamknutém displeji zobrazovala malé notifikace, díky kterým by si mohli uživatelé ušetřit nejedno zbytečné odemknutí iPhonu. Touto vychytávkou už disponuje spousta „androidí“ konkurence a nebylo by tak vůbec špatné, kdyby se jí naučil i iPhone. Za zmínku pak stojí „živé ikony“, ve kterých by se mohly například zobrazovat ikony kontaktů, které vám napsaly, či možnost mít v iPhonu účty pro více uživatelů. O dvou posledních věcech v konceptech se však v souvislosti s iOS 13 prakticky nemluví a jejich příchod je tak poměrně nepravděpodobný.

A jaké novinky byste viděli v iOS 13 vy? Vystačíte si jen s pár zcela novými vychytávkami a skvěle plynulým systémem, nebo byste raději viděli iOS zcela překopaný, byť za cenu porodních bolestí ve smyslu několika nepříliš povedených prvních verzí systému, ve kterých by Apple vychytával poslední mušky?

ios 13 fb

Dnes nejčtenější

.