Zavřít reklamu

Když Apple vloni v září představil iPhony XS a XR se 7nm procesorem A12 Bionic, mnohým technologickým nadšencům spadla brada. Právě A12 Bionic byl totiž jako první na světě prodávaný mobilní procesor vyrobený 7nm technologií, díky čemuž je mimořádně výkonný a zároveň úsporný. I tento typ procesoru ale bude zřejmě již brzy překonaný. 

V loňských iPhonech tepe 7nm čipset A12 Bionic: 

Zatímco srdcem letošních iPhonů bude opět 7nm procesor, v příštím roce bychom měli v jablečných telefonech nalézt již 6nm čipset. Výhradní výrobce mobilních procesorů Applu, společnost TSMC, totiž oznámila, že má první 6nm čipy a že jejich hromadná výroba by měla být připravena tak, aby mohl Apple tuto architekturu využít pro navrhnutí svých čipů pro rok 2020. Pokud by se do iPhonů tento procesor skutečně podařil nasadit, znamenalo by to opět malou světovou revoluci. 6nm procesory se totiž zřejmě ještě pěkných pár měsíců hned tak někdo nepochlubí – alespoň tomu tedy nic nenaznačuje. 

Nový 6nm proces zvaný N6 je podle TSMC výrazně lepší než předešlý N7 pro 7nm čipsety. Procesory vyrobené novým procesem by totiž měly mít zhruba o 18% vyšší hustotu tranzistorů na stejné ploše, díky čemuž by měl opět solidně narůst výkon a klesnout spotřeba. Klienty TSMC potěší i fakt, že přechod na 6nm čipsety nevyžaduje prakticky žádné větší úpravy při navrhování procesorů. Ty si tedy budou moci designovat de facto tak, jak jsou zvyklí i nyní. 

Vypadá to tedy, že na příchod 5nm čipsetů do iPhonů si ještě chvíli počkáme. I s jejich výrobou totiž TSMC počítá, avšak vzhledem k novým 6nm čipsetům je bude zřejmě schopna vyrábět později než se původně očekávalo. Ale kdo ví. Do představení iPhonů 12, ve kterých budou právě čipy A14 tepat, je totiž skutečně ještě dlouhá doba. 

iPhone X A11 Bionic FB

Dnes nejčtenější

.