Zavřít reklamu

Nová generace herních konzolí se nezadržitelně blíží a nyní se poprvé o chystané novince v podobě PlayStationu 5 rozpovídala Sony. Microsoft už potvrdil vývoj nového Xboxu už dříve, ale o Sony a jejich konzoli se zatím pouze spekulovalo. Exkluzivní rozhovor pro Wired přinesl odpověď na mnoho zásadních otázek.

Už PS4 Pro přinesl oproti klasickému PlayStationu 4 značné vylepšení:

Redaktor serveru Wired vyzpovídal Marka Cernyho ze Sony, který je hlavním architektem nové konzole. Hned na začátku musíme uvést, že jsme se bohužel nedočkali žádného data, kdy by měl nástupce PlayStation 4 vyjít. Cerny řekl pouze to, že rozhodně se next-gen konzole neobjeví na trhu letos. Z toho lze usuzovat, že PlayStation 5 (jak se s největší pravděpodobností bude novinka jmenovat, i když toto jméno v rozhovoru přímo nepadlo) vyjde v roce 2020, vzhledem k době, po jakou je již na trhu PS4. Pokud však bude Sony cílit na Vánoční trh roku 2020, čeká nás ještě poměrně dlouhé čekání.

Hlavním tahákem i prodejním argumentem PS5 má být rychlost a žádné loadingy. Toho bude docíleno pomocí zcela nového typu SSD disku, kterým bude konzole osazena. Rychlost načítání by oproti PS4 měla být 19x vyšší! U procesoru vsadí Sony na značku AMD a jejich Ryzen třetí generace a grafická karta bude Radeon Navi s podporou nyní tolik probíraného ray-tracingu. Oba tyto komponenty mají zajistit u her až 8K rozlišení. Velký důraz i část výkonu konzole bude věnován mnohem kvalitnějšímu 3D zvuku, u kterého prý poznáme velký rozdíl.

Mnoho hráčů potěší také informace o zpětné kompatibilitě. Na PlayStationu 5 bychom měli bez problému spustit jakoukoliv hru z aktuální generace PS4, jelikož si budou po stránce architektury obě konzole velmi podobné. Samozřejmě jsme se ani náznakem nedozvěděli nic o ceně, která však bude nejspíš mnohem vyšší než cena PS4 při jeho příchodu na trh.

Shrnuto podtrženo se můžeme těšit na znatelně vyšší výkon, vymizení loadingů, kvalitnější zvuk a kompatibilitu s hrami pro PlayStation 4. To nezní vůbec špatně, co myslíte?

logo Sony PlayStation

Dnes nejčtenější

.