Zavřít reklamu

O problémech s ochranou dat uživatelů se v souvislosti s Facebookem intenzivně hovořilo především v loňském roce, kdy se na světlo světa dostaly informace o spolupráci s Cambridge Analytica. Pokud si však myslíte, že se o praktikách Facebooku ví již naprosto vše, jste na omylu. 

Věděli jste, že má Facebook vlastní chytrý reproduktor s názvem Portal?:

Redaktoři NBC News dostali do rukou velké množství uniklých interních mailů a dalších dokumentů Facebooku, ze kterých vyplývá, že mezi lety 2011 až 2015 využívala Zuckerbergova společnost osobní data svých uživatelů de facto jako nástroj pro vyjednávání s inzerenty a dalšími obchodními partnery. Přístup k velkému množství dat měl dostat například Amazon, který na Facebooku svého času rozjel obří reklamní kampaň na vlastní smartphone, který však ani přesto úspěšný nebyl. Data uživatelů měl též poskytovat výměnou za data uživatelů jiných společností. Partnerům, kteří s nim zcela nevycházeli, pak měl naopak pohrozit tím, že je odstřihne od jakýchkoliv uživatelských dat, čímž by je do značné míry poškodil. S trochou nadsázky se tak dá říci, že své uživatele Facebook využíval tak trochu jako rukojmí. 

Zuckerbergova společnost se před všemi podobnými nařčeními brání a zprávu NBC News označuje jako snahu o poškození. Veškeré dokumenty a údajně z nich jsou totiž prý vytržené z kontextu, ve kterém mají zcela jiný význam. Zda tomu tak je či ne však samozřejmě se stoprocentní jistotou říci nelze. Pravdou ale je, že Facebooku po jeho skandálech z minulosti téměř nikdo nevěří a to ani přesto, že jeho šéf neustále tvrdí, že je pro společnost soukromí uživatelů nyní prioritou číslo jedna a bude na něj kladen daleko větší zřetel. 

Facebook ikona

Dnes nejčtenější

.