Zavřít reklamu

O tom, že Apple pracuje na samořiditelném autě či minimálně systémech, které by autonomní řízení umožňovaly, se v kuloárech spekuluje již skutečně dlouho. Práce na tomto projektu ostatně potvrdil i samotný šéf Applu, který v jednom z rozhovorů řekl, že samořiditelné systémy považuje jeho společnost za matku všech projektů založených na umělé inteligenci. A jak se zdá, zrození této matky je čím dál blíž.

Koncept interiéru Apple Car od designéra Matías Papalini:

 

Agentuře Reuters se podařilo od svých zdrojů zjistit, že Apple započal jednání s nejméně čtyřmi výrobci speciálních senzorů LiDAR, které jsou ke správnému fungování autonomních systémů nezbytné. Po těch údajně požaduje především to, aby mu byli schopni vyrábět menší, levnější a především snadno hromadně vyrobitelné senzorové systémy, které by mohly být pro samořiditelné systémy Applu použity. Současné sestavy, které jeho požadavkům vyhovují, totiž mohou údajně stát více než 100 tisíc dolarů. Krom toho jsou navíc příliš objemné a tím pádem i náchylné k poškození. I proto požaduje podle zdrojů Apple doslova revoluční design. 

Přestože v tuto chvíli není stále jasné, zda chce Apple zkonstruovat celé auto, či jen předpřipravit samořiditelný systém pro ostatní automobilky, podle zdrojů chce být v tomto směru naprostým udavačem trendů. Údajně už měl dokonce několik senzorových systémů odmítnout, jelikož nebyl spokojen s jejich kvalitou. 

Nechme se tedy překvapit, jakým směrem se bude nakonec Apple ubírat. Pravdou totiž je, že je to pro prakticky všechny jablíčkáře velká neznámá. Přestože jsme ještě donedávna s příchodem autonomního auta nepočítali, analytik Ming-Chi Kuo je v tomto ohledu proti a tvrdí, že Apple Car dorazí mezi roky 2023 až 2025. A jelikož patří Kuovy zdroje mezi ty nejpřesnější, není jeho předpověď rozhodně od věci. Na výsledek si však budeme muset samozřejmě ještě chvíli počkat. 

Apple-Car-1

Dnes nejčtenější

.