Zavřít reklamu

S predikcí a aukorekcí na smartphonech má jistě každý z nás bohaté zkušenosti. Jistě se i vám někdy stalo, že váš telefon přesně odhadl, jaké slovo chcete napsat – jako by věděl, o čem zrovna píšete. Toto téma přišlo na přetřes i na diskusním fóru Reddit, kde se jeden z uživatelů svěřil se svým kuriózním zážitkem.

Uživatel s přezdívkou narc1s na diskusním fóru uvedl, že zrovna četl článek, v němž stálo jméno „Ringgo“. Když ho uživatel chtěl na svém iPhonu okomentovat a pokusil se napsat slovo „Ringo“, jeho telefon jméno automaticky opravil na „Ringgo“. Dotyčný ale toto slovo nikdy předtím na svém iPhonu v tomto tvaru nenapsal. Toho, že je jméno v článku uvedené tímto stylem, si navíc všiml až poté, co byl svým telefonem opraven. Uživatel si na Redditu kladl otázku, zda se vyděsil právem, nebo to jen přehání.

Společnost Apple klade na soukromí svých uživatelů velký důraz, a při všech možných příležitostech tento svůj postoj zmiňuje. Jak tedy systémy Applu zacházejí s našimi daty? Jeden z diskutérů na Redditu trefně poznamenal, že „na vině“ může být částečně narůstající inteligence asistentky Siri. Příslušný software sleduje v různých verzích operačního systému iOS odlišné věci, jako jsou textové zprávy nebo články, které uživatel na svém zařízení čte. Tyto výsledky jsou mimo jiné využívány k lepším a přesnějším návrhům, a to nejen ve výsledcích vyhledávání Siri, ale i v autokorekci a predikci.

Operační systém iOS využívá strojového učení k analýze toho, co píšete nejenom v rámci systému, ale také aplikací či webových stránek. Podle společnost Fast Company analyzuje ale také obsah z fotoaparátu iPhonu, mikrofonu nebo senzorů. Siri pak tato data využívá k tomu, aby si o uživateli mohla sestavit co nejpřesnější obrázek a mohla co nejlépe plnit jeho požadavky.

Není tedy důvod se znepokojovat  – ke sběru dat dochází na lokální úrovni a příslušné údaje nikdy neopustí vaše iOS. Data jsou využívána výhradně ke zlepšení uživatelské zkušenosti, a ke společnosti Apple se nikdy nedostanou  – vše zůstává v bezpečí vašeho zařízení. Apple používá napříč svými systémy rozdílná opatření, týkající se soukromí, dává si ale vždy záležet na tom, aby v tomto směru jednal v zájmu uživatelů.

iPhone hrani

Dnes nejčtenější

.