Zavřít reklamu

O totalitním režimu v Číně jste se na našem webu mohli dočíst již několikrát v souvislosti s ústupky, které musí Apple dělat ze svých zásad, aby mohl na tamním trhu bez větších problémů i nadále působit. Není tomu tak dávno, kdy jsme vás například informovali i vypnutí LTE u Apple Watch či odstranění Skypu či VPN aplikací z tamního App Storu. Cenzura se však již promítá i do Apple Music. 

Apple Music si můžete skvěle vychutnat z HomePodu: 

O víkendu zmizela z čínského Apple Music píseň tamního populárního zpěváka Jacky Cheunga, která je v zemi nesmírně populární. Problém však je v tom, že se v jejím textu objevovaly zmínky o masakru na náměstí Nebeského klidu, jehož smutné výročí si bude svět zanedlouho připomínat. Tehdy se jednalo o násilné potlačení lidového povstání, které požadovalo demokratizaci společnosti, armádou. Za to podle odtajněných britských dokumentů zaplatilo životem více než 10 tisíc lidí, zatímco přední představitelé Číny světu tvrdili, že se počet obětí pohyboval “jen” mezi 200 až 300. Tento masakr samozřejmě vyvolal ve světě obrovské rozčarování, na které Čína nerada vzpomíná a snaží se jej tak zamést pod koberec i nyní. 

Přestože spousty čínských jablíčkářů s odstraněním písně nesouhlasí, je krajně nepravděpodobné, že by se do Apple Music ještě někdy navrátila. Na milost jí totiž tamní režim rozhodně nevezme a Apple proti němu v tomto ohledu 100 % nepůjde. Vzhledem k tomu, jak velký tamní trh je, se však není příliš čemu divit. Ovládnutí čínského trhu či minimálně prosazení se na něm je totiž pro světové společnosti obrovsky důležité a sebemenší úspěch je tu vyvažován zlatem. Apple se navíc nechal již několikrát slyšet, že nehodlá bojovat proti zákonům země, ve které podniká, čímž dal jasně najevo svůj postoj. Názor na to, zda je správný či nikoliv si však musí udělat každý sám. 

apple music

Dnes nejčtenější

.