Zavřít reklamu

Server Bloomberg zveřejnil velmi zajímavou a zároveň znepokojivou zprávu. Podle ní tisíce zaměstnanců Amazonu mají za úkol poslouchat hlasové nahrávky majitelů Amazon Echo. Nahrávky uživatelů, kteří něco chtějí po asistentce Alexe, jsou pečlivě zanalyzovány a poté použity pro zlepšení jejích odpovědí. Střediska starající se právě o toto vylepšování Alexy sídlí po celém světě.

Bloombergu tuto skutečnost potvrdilo několik zaměstnanců společnosti Amazon. Ve většině případů se prý jedná o zcela běžné požadavky, ale setkali se také s několika nahrávkami, které jsou znepokojující a někdy by nahrávka mohla svědčit o kriminálním činu. Dva zaměstnanci řekli, že se setkali také s nahrávkou, ve které bylo zaznamenáno sexuální napadení.

Konkrétně se tento případ měl stát v Rumunsku. Když tito zaměstnanci v interním chatu požádali o pomoc s řešením, bylo jim sděleno, že není prací Amazonu zasahovat v podobných situacích. Uživatelé zařízení s Alexou mají samozřejmě možnost vypnout nahrávání jejich hlasu pro zlepšování služby, pochopitelně je ale velmi pravděpodobné, že o této možnosti mnoho z nich ani neví. Navíc Amazon ani jasně neřekl, že nahrávky poslouchají přímo lidé.

Naštěstí neobsahují nahrávky informace o celém jménu či adrese uživatele. Zaměstnanci Amazonu vidí pouze sériové číslo výrobku, který nahrávku provedl, a křestní jméno uživatele. Amazon se k celé situaci vyjádřil a podle něho se jedná o extrémně malé procento nahrávek, které jsou analyzovány a navíc je chránění identity uživatelů pro firmu velmi důležité.

Podobný proces probíhá i v Applu. Někteří zaměstnanci analyzují požadavky uživatelů na Siri a kontrolují, zda opravdu vykonala to, co po ní uživatel chtěl. Nicméně jedná se pouze o nahrávky bez jakýchkoliv osobních informací a uchovávány jsou šest měsíců.

amazon alexa fb

Dnes nejčtenější

.