Zavřít reklamu

V App Storu na iOS nalezneme nepřeberné množství nejrůznějších aplikací, jejichž počet se navíc stále zvětšuje. Otázkou však je, zda je to ještě vůbec potřeba. Průzkumy totiž ukazují, že jsou uživatelé v posledních několika letech čím dál věrnější  určitým aplikacím a ty ničím jiným nenahrazují. O poměrně zajímavé výsledky se nyní podělil i analytik Eric Feng. 

Vzpomínáte si na design App Storu z iOS 10?:

Podle Fengových slov je dominance již zavedených aplikací typu Facebook, Instagram, WhatsApp a dalších skutečně obrovská. Zatímco v roce 2014 byla v TOP 30 nejstahovanějších aplikacích průměrná aplikace 625 dní, tedy méně než dva roky, dnes jsou v tomto žebříčku aplikace staré i více než pět let. A to i přesto, že k umístění se v tomto žebříčku stačilo jak v roce 2014, tak i nyní “pouhých” 230 000 stažení aplikace za týden. Uživatelé ale už nemají podle všeho chuť experimentovat s novými appkami a tak se spoléhají raději na ověřené klasiky. Alespoň to vyplývá z průzkumu analytika. Poměrně zajímavé je i to, že tento trend se nedrží jen iOS, ale také Androidu, který je přitom po stránce pravidel pro aplikace o poznání benevolentnější a uživatelům tak nabízí lidově řečeno více “hot” obsahu. 

V App Storu však naleznete i kategorii, u kterých heslo “čím starší, tím lepší” neplatí, a tou jsou hry. Z TOP 30 nejstahovanějších je totiž zhruba 85 % mladších než dva roky, což však analytik vysvětluje velmi jednoduše tím, že nás hry zkrátka uspokojí jen na omezenou dobu a poté hledáme zábavu jinde. U osvědčených aplikací však tuto potřebu nemáme, přestože je můžeme využívat již řadu let. Ostatně, sami si zodpovězte na otázku, proč jste vlastně ještě nevyměnili nějakou vaší aplikaci nainstalovanou řadu let v iPhonu za jinou. Vsadím se, že valná většina z vás odpoví, že vám zkrátka vyhovuje. 

Uvidíme, zda se tento trend v budoucnu změní či budeme naopak na “ověřené” aplikace spoléhat čím dál častěji. Pravdou však je, že dokud bude App Store generovat stabilní zisky, Apple se zřejmě o žádnou revoluci, která rozpumpuje stahování no name aplikací snažit nebude. O to se ostatně pokusil v roce 2017 redesignem App Storu a jak se zdá, tak úplně to nepomohlo.

App-Store-analytics

Dnes nejčtenější

.