Zavřít reklamu

Je tomu jen pár desítek hodin, co jsme vás na našem webu informovali o tom, že se hudba a podcasty na Macu dočkají s příchodem macOS 10.15 osamostatnění se. Nově totiž již nebudou součástí iTunes, ale Apple pro ně vytvoří vlastní aplikace Hudba a Podcasty, stejně jako tomu je například na iPhonu. Tuto informací vyzradil jako první vývojář Steve Troughton-Smith a před malou chvílí ji potvrdil díky svým zdrojům i vývojář Guliherme Rambo. Ten dokonce získal i ikony chystaných aplikací. 

Ikony aplikací: 

Rambovy zdroje potvrdily, že v macOS 10.15 dorazí zcela nové aplikace Hudba, Podcasty, TV a výrazně předělaná aplikace Knihy. Zatímco u prvních třech jmenovaných o jejich rozhraní mnoho nevíme, o Knihách toho zdroje prozradily poměrně dost. Dočkat se máme aplikace s postranní lištou podobnou té ze Zpráv, dále s užším titulkovým pruhem s různými kartami Knihovny, Knihkupectví a obchodu s audioknihami. V postranním panelu se pak budou zobrazovat seznamy vašich knih, audioknih, PDF souborů a dalších sbírek, které budou s aplikací kompatibilní. 

Co se týče aplikací Hudba, Podcasty a TV, ty mají být postaveny na UIKitu, který má usnadnit přenos aplikací z iPadu na Mac bez přílišných změn kódu. Dá se tedy říci, že tato trojice bude jakousi předzvěstí příchodu univerzálních aplikací, o kterých se spekuluje v souvislosti s iOS a macOS dlouhá léta. A právě letošní WWDC má podle všech dostupných informací výrazně pootevřít vrata pro příchod těchto aplikací. 

S ohledem na osamostatnění se Hudby a Podsastů se nabízí otázka, co bude s aplikací iTunes? Podle Rambových zdrojů údajně nic velkého. V macOS 10.15 totiž určitě zachována bude, protože slouží k jednoduché “drátové” synchronizaci Maců s iPody, iPhony či iPady. A jelikož Apple zatím jiné řešení nemá, respektive nechce vypustit, minimálně na další rok si iTunes život prodlouží. 

aplikace macOS 10.15

Dnes nejčtenější

.