Zavřít reklamu

Apple Watch dávno nejsou jen funkčním módním doplňkem. Firma Apple se opakovaně nechala slyšet, že si přeje, aby jejich největším přínosem pro uživatele byly funkce, zaměřené na zdraví a fitness. Nejnovějším krokem, směřujícím k tomu, aby Apple Watch pomáhaly kontrolovat zdravotní funkce svého majitele, bylo zavedení funkce EKG u Apple Watch Series 4, ta je ale dostupná jen ve vybraných zemích.

Na diskusním serveru Reddit se o víkendu objevil příběh, v němž se jeden z uživatelů svěřuje s tím, jak mu jeho chytré hodinky od Applu pomohly zachránit život. Dotyčnému jeho Apple Watch zobrazily oznámení o neobvyklé frekvenci srdečního tepu. Po obdržení notifikace se zmíněný uživatel rozhodl pro jistotu kontaktovat lékařskou službu – ve chvíli, kdy k němu lékaři dorazili, upadl podle svých vlastních slov „do šoku“, a to navzdory tomu, že ve chvíli, kdy obdržel upozornění na nepravidelnost v tepu, se cítil v naprostém pořádku. Uživatel nakonec skončil v nemocnici.

Uživatel uvádí, že když k němu dorazili záchranáři, měl tachykardii. Byl mu zaveden žilní vstup, nasazena kyslíková maska a aplikovány defibrilační podložky – na jejich použití ale nakonec naštěstí nedošlo. Uživatel podle svých slov v sanitce zkolaboval a probudil se až na nemocniční posteli. V nemocnici mu byl natočen záznam EKG, který ukázal, že všechny komory pracují tak, jak mají, ale v abnormálně rychlém tempu – Apple Watch se tedy nemýlily. Zmíněnému uživateli byla v závěru diagnostikována supraventrikulární tachykardie, která se vyznačuje právě abnormálně rychlou srdeční činností.

Případů, kdy Apple Watch pomohly odhalit dříve nediagnostikovanou srdeční vadu, není málo. Zaměstnanci Applu dostávají od uživatelů, kterým jejich chytré hodinky zachránily život, stovky děkovných dopisů a e-mailů, tuto tématiku Apple využil i v jedné ze svých reklam na Apple Watch.

Apple Watch

Dnes nejčtenější

.