Zavřít reklamu

O podpoře 5G připojení u budoucích iPhonů se v posledních týdnech hovoří skutečně velmi často. Příchod těchto sítí se totiž kvapem blíží a jejich “slávy” chtějí samozřejmě mnozí výrobci smartphonů využít. Pro Apple ale představuje podpora 5G u iPhonů kvůli komplikované situaci v jeho dodavatelském řetězci značný problém. Jeho dosavadní dodavatel Intel totiž není s jejich vývojem příliš daleko, ostatní výrobci na tom nejsou o mnoho lépe a Qualcomm, který by byl schopen zřejmě jako jediný 5G modemy dodat, je s Applem na nože. Do hry o tuto lukrativní zakázku však podle všeho hodlá vstoupit další hráč. 

Věděli jste, že Huawei vyrábí reproduktory nápadně podobné HomePodu?:

Podle zdrojů portálu Engadget by rád Applu dodával modemy pro jeho iPhony čínský Huawei. Ten sice doposud odmítal prodávat své komponenty třetím stranám, nyní je však údajně ochoten udělat výjimku a své 5G čipy prodat. Zajímavé ale je, že si toto privilegium může užít jediný Apple. Ostatní společnosti, které by od 5G čipy od Huawei stály, totiž budou mít dle dostupných informací smůlu. 

Postoj Applu k možnosti odebírat 5G modemy od Huawei není v tuto chvíli známý. Pravdou sice je, že by mu tato forma spolupráce mohla velmi pomoci, na druhou stranu však i touto firmou již řadu let válčí nejen u soudu kvůli porušování patentů, ale i na trzích po celém světě, kde se telefonům od Huawei daří čím dál více. Tento čínský gigant je navíc v nelibosti i u amerických úřadů, které jej mimo jiné podezírají ze špionáže či krádeží obchodních tajemství. Apple tak stojí před skutečně těžkým rozhodnutím, které by jej mohlo velmi poznamenat i do dalších let. 

Těžko v tuto chvíli samozřejmě říci, jak se celá situace nakonec vyvine. Pokud však chce Apple nabízet iPhony s podporou 5G již příští rok, jak mnozí analytici tvrdí, je velmi pravděpodobné, že konečné rozhodnutí o dodavateli těchto čipů musí padnout již v brzké době, aby mohli inženýři s touto technologií počítat. Snad se tedy dozvíme v brzké době další detaily, které nám tuto zápletku poodhalí. 

Huawei

Dnes nejčtenější

.